Badambura (azerbajdzsáni sütemény)

Hozzávalók:


700 g finomliszt, 1 tk. só,
3 ek. cukor, 1 tojás
1 tojás sárgája
150 g tejföl
7 dkg puha vaj
250 ml langyos tej
2,5 dkg friss élesztő
Rétegezéshez:
kb. 8 dkg olvasztott vaj
Töltelék: 150 g őrölt mandula,
70 g porcukor,
1 mk. őrölt kardamom (elhagyható)

Elkészítés:


A tészta hozzávalóit tálba mértem és egy sima, rugalmas tésztát dagasztottam. A tészta inkább kissé kemény legyen, mint lágy. Ha szükséges, kevés lisztet lehet még a hozzá adagolni. A bedagasztott tésztát tálba tettem és egy fóliával letakartam. 1-1,5 óra alatt szobahőmérsékleten duplájára kelesztettem. Amíg a tészta kelt a töltelék hozzávalóit alaposan elkevertem. Amikor a tészta megkelt kiütögettem belőle a levegőt: A tésztát a munkalapra borítottam, két egyforma darabba vágtam, majd azokat 5-5 egyforma részre osztottam. A darabokat fóliával letakartam. Fogtam egy tésztadarabot és egészen vékonyra, szinte papír vastagságúra nyújtottam. Kb. 60 cm x 25-30 cm nagyságúra. A vajjal lekent pultra terítettem. megkentem olvasztott vajjal és egy másik, ugyanekkorára nyújtott tésztalappal betakartam. Megint lekentem vajjal és beborítottam egy vékonyra nyújtott tésztalappal. 5 réteg kerül egymásra, a legfelsőt nem kell vajjal lekenni. Amikor az öt lap egymáson van, az alsó széléből egy éles késsel levágtam a vastagabb részt és a tésztát feltekertem, mint a bejglit. Ezután a másik 5 tésztagombócot is ugyanígy kinyújtottam és olvasztott vajjal rétegezve egymásra raktam. Végül feltekertem. A két tekercset 12-14, egyesével kb. 1,5 cm vastag szeletekre vágtam. Ezután a csigát az oldalára fektettem és az ujjaimmal mélyedést készítettem bele. A mélyedésbe tettem 1-1 ek. tölteléket, majd a tészta széleit fölötte összecsipkedtem. A kis csónak szerű tésztákat megfordítottam és sütőpapíros tepsire fektettem. A sütőt előmelegítettem 170 fokra. A süteményeket kb. 20 perc alatt halvány rózsaszínűre sütöttem. Nem szabad pirosra sütni. Amikor kihűltek porcukorral finoman meghintve tálaltam. Mandula helyett lehet dióval, pisztáciával, vagy többféle mag keverékével, de még mákkal is tölteni.