Báránycsülök, tavaszi babraguval

Hozzávalók:


1 báránycsülök
2 sárgarépa
2 szárzeller
5 gerezd fokhagyma
1 vöröshagyma
2 szál újhagyma
5 db hónapos retek
2 ek paradicsompüré
16 dkg só
bors
1 l alaplé
30 dkg nagyszemű bab beáztatva
kakukkfű

Elkészítés:


A báránynak sópácot készítünk: 2 liter vízben feloldunk 16 dkg sót. Pár decit kiveszünk belőle, felforraljuk és beleszórjuk a felaprított fűszereket: kakukkfű, rozmaring, babérlevél, újhagyma és fokhagyma kerül bele. Ha elkészült a “zöld teánk”, visszaöntjük a sós vízbe, és belehelyezzük a báránycsülköt. Egy éjszakára a hűtőben állni hagyjuk.

Másnap a csülköt kivesszük a pácból, letörölgetjük, és egy forró vas edényben, olajon körbepirítjuk.

A megmosott, megtisztított zöldségeket (sárgarépa, vöröshagyma, szárzeller, retek) nagyobb darabokra vágjuk, és a csülök mellé szórjuk. 15-20 perc múlva – mikor a csülök és a zöldségek már megpirult -, a csülköt kivesszük.

A zöldségekhez 2 evőkanál paradicsompürét adunk. Ezt is egy kicsit lepirítjuk, majd felöntjük az alaplével és beleöntjük az előre beáztatott babot. Babérlevéllel, rozmaringággal, borssal és kevés sóval fűszerezzük. Gyöngyözve főzzük.

A vörösbor alkoholtartalmát egy külön edényben, 2-3 perc alatt elforraljuk, és ezt öntjük a babos raguhoz. Ekkor visszatesszük bele a csülköt, és 150-160 fokra előmelegített sütőben 2-2,5 órát sütjük.

Friss petrezselyemmel, kakukkfűvel és újhagymával megszórva tálaljuk.