Báránytagine articsókával és zöldborsóval

Hozzávalók:


- 2 articsóka
- olívaolaj
- 1/4 mokkáskanál rass el wanout fűszerkeverék
- sáfrány
- őrölt bors
- só
- 2 vöröshagyma
- 40 dkg báránycomb
- 5 dkg zöldborsó

Elkészítés:


A hagymát szeletekre vágjuk, s az agyagedényben – tűzhelyen vagy parázson – egy kevés olívaolajon üvegesre pároljuk. Sóval, borssal, sáfránnyal, illetve az illatos marokkói fűszerkeverékkel ízesítjük. (A kész keveréket szárított rozmaringgal, zsályával, szegfűszeggel, szerecsendióval, rózsaborssal, narancshéjjal pótolhatjuk.) Rádobjuk a kockákra vágott báránycombot. Addig pirítjuk, míg kérget kap a hús. Ekkor hozzáöntünk 2 dl hideg vizet, rátesszük a fedőt, és lassú tűzön vagy parázsban több mint egy óráig pároljuk. Tízpercenként megkeverjük, s ha szükséges, pici vizet öntünk alá. Nagyjából tíz perccel azelőtt, hogy kész lenne, hozzáadjuk a megtisztított, félbevágott articsókát meg a zöldborsót, s készre főzzük. Vajas kuszkusszal, esetleg párolt rizzsel tálaljuk. Mentateát vagy száraz vörösbort kínálunk mellé.
Articsóka előkészítése: Vegetáriánus ételek, Töltött articsóka