Báránytagine mazsolával, mandulával, mézzel

Hozzávalók:


2 kisebb fej reszelt lilahagyma,120 dkg sovány, kicsontozott bárányhús, 15 dkg mazsola, 10 dkg félbevágott aszalt sárgabarack, 2 db negyedekre vágott aszalt füge, 3 rúd fahéj, 1 darabka frissen reszelt gyömbér vagy 2 evőkanál őrölt gyömbér, 1 fej darabolt lilahagyma, 1 csipet sáfrány,
3 evőkanál forró víz, ⅔ dl napraforgóolaj, 3 evőkanál vaj, ½ teáskanál frissen őrölt fehér bors, ½ teáskanál őrölt kurkuma, 3 gerezd finomra vágva fokhagyma, 1 evőkanál méz, 1 db citrom leve, ízlés szerint frissen őrölt fekete bors, ízlés szerint só

A tálaláshoz: 12 dkg pirított mandulaforgács, 1 evőkanál friss, finomra vágva koriander
igény szerint kuszkusz

Elkészítés:


A sáfrányt 10 percre forró vízbe rakjuk. Az olajat és vajat közepes hőfokon felmelegítjük, hozzáadjuk a gyömbért, 1 teáskanál sót, fehér borsot, kurkumát, a reszelt hagymát, fokhagymát, s 30 másodpercig pirítjuk. Belekeverjük a lehártyázott, kis darabokra vágott bárányt, 3 percig pirítjuk. Hozzáadjuk az aprított hagymát, sáfrányos vizet, mézet.
Annyi vizet öntünk rá, hogy elfedje. Alacsony hőfokon, lefedve, 1,5 órán át gyöngyöztetjük. Ha a leve elfőne, vízzel pótoljuk. A citromlevet, mazsolát, aszalt sárgabarackot, fügét a főzés félidejében a bárány főzőlevéből kivett néhány kanálnyi lében 30 percre beáztatjuk. Ha megdagadtak, a fahéjjal együtt a húshoz öntjük és lefedve még 30 percig főzzük. Sózzuk, borsozzuk. A fahéjat kidobjuk. Mandulaforgáccsal és korianderrel díszítjük. Forrón tálaljuk.

Trükkök, tippek, praktikák:


A tazsin, ahogy a leírásokból tudjuk, észak-afrikai, pontosabban berber
találmány. Ma már a világ számos részén ismerik és használják ezt a speciális agyagedényt egytálételek készítésére. Hagyományos, fűszeres marokkói ételek készülhetnek benne lassan gyöngyöztetve akár nyílt tűzön, faszénen vagy a konyhai sütőben, gázon. Nagyon sokféle tazsin étel­változat ismert és kedvelt — mint például ez a bárányhúsos is —, ami igen kellemes illatú és pikáns. A tazsint változatos fűszerekkel ízesítik szerte a világon, a készítő saját ízlése szerint.