Barbecue oldalas hagymás burgonyapürével

Hozzávalók:


sertés oldalas (kb 1.3 kg),
1.5 kg burgonya,4 fej hagyma,
2 ág kakukkfű, 1 babérlevél,
5 dkg vaj, tej, cukor, só, bors
A barbecue páchoz:
2-3 szegfűszeg,
1 púpos tk. római kömény,
2 tk. édeskömény-mag,
2 tk. feketebors (egész),
3 tk. durva tengeri só
egy maréknyi friss rozmaring,
4-5 ág friss kakukkfű,
5-7 gerezd fokhagyma,
egy narancs reszelt héja,
4-5 babérlevél,
2 púpos tk. pirospaprika,
egy narancs leve,
1.5 dl balzsamecet
2 dl ketchup, 4-5 ek
olívaolaj

Elkészítés:


Elkészítem a pácot: A szegfűszeget, római köményt, édesköményt, borsot és sót, a mozsárban összetöröm, majd egy keverőtálba szórom. A rozmaring és kakukkfű leveleit lehúzom, és egy vágódeszkára szórom. A fokhagyma gerezdeket is hozzáadom. Ráreszelem a narancs héját. Az egészet apróra összevágom és a fűszerekhez adom a keverőtálban. Rászórom a fűszerpaprikát. Rádobom a babérleveleket, ráfacsarom a narancs levét, ráöntöm a balzsamecetet és a ketchupot. Meglocsolom az olívaolajjal és az egészet jól összekeverem. A pácot ráöntöm a húsra és alaposan bekenem vele az oldalast vastagon mindenhol. Minimum egy órára félreteszem, de ha lehet egész éjszakán át hagyom pácolódni. A bepácolt húst, az összes páccal együtt, egy tepsibe teszem, szorosan lezárom alufóliával és a 180 fokra előmelegített sütőbe teszem másfél órára. Ezután, a sütőből kiveszem a tepsit, kiszedem a húst, a tepsiben lévő pácot kiöntöm egy tálba és többször megkenegetem a húst. Egy serpenyőben vajat melegítek, rászórom a vékonyra vágott hagymát és addig dinsztelem, míg el kezd összeesni. Sózom, borsozom, egy tk. cukrot szórok rá, rátépkedem a kakukkfüvet és hozzáadom a babérlevelet, majd fedő alatt, közepesnél alacsonyabb fokozaton húsz percet párolom, míg aranybarnára nem karamellizálódik. A megpucolt, kockára vágott burgonyákat, bő sós vízben megfőzöm, leszűröm és simára töröm. Beledobálom a felkockázott vajat, egy kevés tejet és simára keverem. Hozzákeverem a karamellizált hagymát, ha kell, még sózom.