Beigli

Hozzávalók:


260 g búzaliszt, 80 g vaj, 50 g sertészsír,
25 g porcukor, 1 csipet só, 4 g élesztő (friss),
2 tojássárgája,50 ml 2,8%-os tej
a töltelékhez: 150 g dió (darált), 150 g mák, 200 g kristálycukor,
20 g vaníliás cukor - bourbon, 40 g akácméz, 6 g fahéj (őrölt), 80 ml 2,8%-os tej,1 db citrom reszelt héja, 1 db narancs héja, szerecsendió (őrölt), narancshéj - kandírozott, mazsola, aszalt szilva
a kenéshez: 1 db tojássárgája, 1 db tojásfehérje

Elkészítés:


Egy tálba kimérjük a lisztet, a vajat, a zsírt, a porcukrot, valamint a sót.
Ebben a tálban morzsoljuk össze az összetevőket. Egy másik edénybe belemérjük az élesztőt, a tejet és a tojássárgákat. Ebben az edényben keverjük simára az összetevőket. A lisztes keverékhez öntsük hozzá a tejes keveréket és gyúrjuk simára a tésztát. Ha simára elgyúrtuk a tésztát, 250 g-os darabokra osztjuk, gömbölyítjük őket, majd fóliával letakarva egy órára tegyük a hűtőbe pihenni őket. Míg a tészta pihen, elkészítjük a tölteléket. Egy tálba kimérjük a diót, fahéjat, vaníliás cukrot, a citromhéjat és a kandírozott ízesítőanyagokat. A másikba a mákot, aszalt szilvát, fahéjat, vaniliás cukrot. Lazán összekeverjük őket. Egy lábasban a tejet felforraljuk a cukorral, mézzel, majd ezzel leforrázzuk a diós ill. mákos keveréket és egy fakanállal elkeverjük az így kapott töltelékeket, majd fóliával letakarva hűtőbe tesszük.Ha kihűltek a tészták, 21 X 28 cm-es téglalapokra nyújtjuk őket. Fontos, hogy a tészták vastagsága egyenletes legyen! Ezután a töltelékeket két folpack fólia közé téve 19 X 26 cm-es, úgyszintén egyenletes vastagságú téglalapokra alakítjuk. A töltelék egyik feléről távolítsuk el a fóliát, majd a másik fóliánál fogva borítsuk a tészta közepére, végül az utolsó fóliát is vegyük le. A tészta két oldalát hajtsuk fel a töltelékre és nyomkodjuk le majd innen tekerjük fel a bejglit szép szorosan. Tegyük sütőlemezre kenjük le, villával szurkáljuk meg, majd vékonyan kenjük le tojássárgájával a bejgliket. Ezután tegyük hűvös helyre száradni!
Ha a tojássárgája megszáradt a bejgliken, kenjük le őket vékonyan tojásfehérjével is. Most is tegyük a bejgliket hűvös helyre és várjuk meg, míg teljesen megszáradnak!
Ha megszáradt rajtuk a tojásfehérje, sütőbe tesszük. 15 percig sütjük őket 200° C-on, majd a 15. perc után vegyük vissza a sütőt 190° C-ra, és további 10 percig süssük. Így összesen kb. 25-30 perc alatt a bejglik készre sülnek légkeverés nélküli sütőben.