Borscs (orosz céklaleves)

Hozzávalók:


30 dkg marhalábszár, 50 dkg marhacsont,
1 babérlevél,só, bors, 2 gerezd fokhagyma,
50 dkg cékla, 1 kis fej hagyma,1 szál sárgarépa,
1 szál petrezselyemgyökér, olaj,30 dkg fehér káposzta,
1 ek. kristálycukor, 2 ek citromlé,2 ek. paradicsompüré,
2 dl tejföl + 2 kk. a díszítéshez,2 ek. liszt,
5-6 szál snidling és 1-2 szál petrezselyem

Elkészítés:


A húst és a csontot megmossuk, 1,5 liter hideg vízben feltesszük főni.
Hozzáadunk 1 babérlevelet, ízlés szerint sót, 6-8 szem borsot és a fokhagymát, majd lassú, gyöngyöző forralással puhára főzzük. Közben a céklát gondosan megmossuk, meghámozzuk, vékony csíkokra szeljük. A hagymát és a répaféléket megtisztítjuk, a hagymát finomra, a répákat vékony hasábokra vágjuk. A káposztát apróra felkockázzuk és 2 ek. forró olajban átforgatjuk a céklát, hozzáadjuk a cukrot, a paradicsompürét, néhány csepp citromlét és egy kevés sót. Fedő alatt, saját levében puhára pároljuk. A maradék 2 ek. olajban megfonnyasztjuk a hagymát, rádobjuk a répaféléket, 2-3 perc múlva a káposztát, ízlés szerint sózzuk, borsozzuk. Fedő alatt, mérsékelt tűzön, saját levében puhára pároljuk, végül levével együtt hozzákeverjük a párolt céklát. Kivesszük a húst a levesből, apró kockákra/csíkokra vágjuk. A levest a zöldségekhez szűrjük. A tejfölt simára keverjük a liszttel és 1 dl hideg vízzel, folyamatosan keverve a leveshez öntjük, jól összeforraljuk. Ezután beletesszük a húst, ízlés szerint utánasózzuk, borsozzuk, citromlével savanyítjuk, tetejét megpöttyözzük tejföllel, és felaprózott snidlinggel, petrezselyemmel megszórva forrón tálaljuk. Külön csészében további tejfölt adhatunk mellé.