Burgonya gratin

Hozzávalók:


· 1 kg burgonya
· 2 dl tejszín
· 2 dl tej
· 5 dkg vaj
· 5 dkg Parmezán vagy Grana Padano (elhagyható)
· 1 gerezd fokhagyma
· só, bors, szerecsendió

Elkészítés:


A burgonyákat megpucolom és vékony, 3-4 mm vastag karikákra szeletelem. A krumpli szeleteket, egy papírtörlővel megszárogatom.
Fogok egy kerámia sütőtálat, amit alaposan bedörzsölök fokhagymával és kivajazom az alját.Lerakok egy réteg burgonyát, kis átfedéssel, mint a halpikkelyek, vagy tetőcserepek. Sózom, borsozom, majd újabb réteg következik. Ezt is sózom, borsozom (fontos, hogy minden réteget alaposan beízesítsünk). Addig folytatom a rétegezést, míg elérek a tál peremétől egy ujjnyira (kb. 5-6cm magas rakott burgonyám van. Vastagabbra ne rétegezzük!).Közben a tejet és tejszínt összekeverem, megsózom, reszelek bele egy negyed szerecsendiót és az egészet a krumplikra öntöm. Reszelek rá parmezánt (elhagyható) és a felkoc-kázott vajat elosztom a tetején.
170-180 fokra előmelegített sütőbe teszem és másfél órát sütöm (ha nagyon kezd megbarnulni a teteje, letakarom alufóliával vagy sütőpapírral).