Canelloni mángolddal és túróval töltve

Hozzávalók:


. 1 csomag/10-12 lap (250 g.) friss lasagne lap
. 1 kg. friss érett paradicsom
. 45 dkg mángold
. 50 dkg tehén túró
. 250 g mozzarella sajt
. 5 dkg Pecorino Romano sajt
. 4-5 gerezd fokhagyma
. 2 dl. száraz fehérbor
. 1 ek. tejszín
. 1 db. tojás sárgája
. 5 dl. tej (3,5%-os)
. 1 ek. liszt
. 1 ek. ghí vagy vaj
. olívaolaj
. balzsamecet
. só, bors, oregáno, szerecsendió, cukor

Elkészítés:


A paradicsomokat megmosom, kivágom a szártövét majd felkockázom és egy serpenyőbe dobom, amiben előzőleg 2 ek. olívaolajat forrósítottam és egy gerezd felaprított fokhagymát üvegesre pirítottam.
A paradicsomot sózom borsozom, egy nagy csipetnyi oregánót és cukrot szórok rá, majd közepes fokozaton 30 percig főzöm.
Közben egy wokban 2 ek. olívaolajat forrósítok, a mángoldot megmosom leszárítom, a szárakat apróra vágom, az olajba dobom és közepes fokozaton párolni kezdem.Mikor a mángoldszárak puhulni kezdenek, hozzáadok 2-3 gerezd vékonyra szeletelt fokhagymát, sózom, borsozom, majd felöntöm a száraz fehérborral.Mikor a borból elforrt az alkohol, hozzáadom a felcsíkozott mángold leveleket
is, lefedem, majd 10 percig párolom közepesnél alacsonyabb fokozaton.A megpárolt, kihűlt mángoldhoz keverem a túrót, reszelek rá egy negyed szerecsendiót, hozzákeverem a frissen reszelt pecorino sajt felét és ha kell még sózom és borsozom.A közben szósszá főtt paradicsomhoz hozzákeverek egy kis balzsamecetet és 1 kanálnyi sűrű tejszínt, majd egy sütőtálba öntöm a paradicsomszószt, hogy
egy-másfél ujjnyi magasan álljon a tálban.Az asztalra kiteszem a lasagne lapokat egymás mellé, mindegyikre két-két kanálnyi mángoldos túrót teszek, elrendezem egy csíkban a közepén, majd
feltekerem őket és szorosan a paradicsomszószba ültetem egymás mellé.A vajból, lisztből és tejből egy hígabb besamel mártást főzök, sózom borsozom, szerecsendiót reszelek rá, belekeverem egy
tojás sárgáját és a maradék reszelt pecorino sajtot, majd az egészet a
canellonikra öntöm, hogy mindenhol bevonja. A tetejét befedem a szeletekre vágott mozzarella sajttal és a 200 fokra előmelegített sütőbe, az alsó polcra teszem 25 percre, vagy míg a sajt teteje
aranybarnára nem pirul és a tészta puhára fő benne.
Tálalás előtt hagyom pihenni 10-15 percet, hogy kissé hűljön és az egész kissé jobban összeálljon.
Tálaláskor a sütőtálban négyfelé vágom a canellonit és lapáttal kiszedem. Mellé rukkola vagy galambbegy salátát tálalhatunk kis vinaigrette öntettel.
A mángoldos túróba keverhetünk egy maréknyi durvára vágott, száraz serpenyőben pirított kesudiót vagy fenyőmagot is.