Cha ca - kurkumás-kapros hal ( vietnámi)

Hozzávalók:


Cha ca (ejtsd csá ká) - kurkumás-kapros hal

Hozzá valók:
1/2 kg harcsa, vagy fehér húsú tőkehal

A marinádhoz:
4-5 gramm friss kurkumagyökér finomra reszelve (vagy fél teáskanál szárított, őrölt kurkuma)
3-4 gramm friss galangal (vagy negyed teáskanál szárított, őrölt galangal, ha az sincs, gyömbér) (finomra reszelve)
1 evőkanál fokhagyma (felaprítva)
1 evőkanál salotthagyma (felaprítva)
1/2 teáskanál só
1/2 teáskanál cukor
1/2 teáskanál halszósz
4 evőkanál olívaolaj
2 evőkanál fermentált rizs (ehelyett jó a joghurt, mert ilyet nem egyszerű beszerezni)

Tálaláshoz:
Rengeteg kapor (minél több, annál jobb, legalább 5-6 csokor)
6-8 újhagyma (lehetőleg nem csípős)
Egy marék pirított mogyoró
Néhány friss chilipaprika
250 gramm Vietnami vermicelli (cérnametéltszerű rizstészta)
1 csokor friss koriander, ha van thai bazsalikom, menta

A Nuoc Cham szószhoz:
1/2 dl halszósz
3 lime (vagy 2 citrom) leve
csipetnyi chilipehely
2 evőkanál cukor
2 gerezd fokhagyma finomra felaprítva

Elkészítés:


Elkészítés:
A marinád összetevőit alaposan összekeverem egy nagy tálban (akár egy mozsárban össze is dolgozhatom őket előtte egyenletesre), majd a nagyobbacska falatokra vágott halat beleteszem, óvatosan összekeverem és mehet 1 órára a hűtőbe. [a friss kurkuma rettentően megfog mindent, érdemes azonnal kezet mosni, felületeket letisztítani, fém keverőedényt használni!]
A Nuco Cham alapanyagait összekeverem, félretesszem.
A csomagolás alapján (általában 3 perc) megfőzzük a tésztát, majd leszűrjük, hidegen fogjuk tálalni.

Elkészíthetem előre is akár, de az autentikus módszer az, ha folyamatosan, az asztalon készülnek a falatnyi/kockányi adagok. Serpenyőben felforrósítom az olajat, majd a halkockák egyik oldalát 1 percig pirítom, megfordítom és mellé teszek egy adag friss kaprot és újhagymát. További két percig hagyom, majd a képen látható módon tálalom a tésztára a zöldekkel, mogyoróval, chilidarabokkal, szósszal. Haladók próbálkozzanak halszósz helyett garnélaszósszal! Elég erős az illata, sőt, brutális, de egészen különleges az íze!