Cha gio - vietnámi tavaszi tekercs

Hozzávalók:


25 darab kerek rizspapír
Töltelék: 30 dkg darált
sertéshús, 20 dkg nyers
garnéla (tisztítva, aprítva),
1 doboz konzerv rákhús,
1 nagy hagyma, só, bors,
2 gerezd fokhagyma, 5 dkg
üvegtészta, sárgarépa (reszelve),
1 tojásfehérje, 2 tk cukor, 2 ek
halszósz, a sütéshez olaj
Mártogató (nuoc cham):
½ dl halszósz, 2 lime kifacsart
leve, 5 lapos ek cukor,
2 gerezd fokhagyma,
fél tk chilipehely, vagy friss
chili, reszelt sárgarépa
Tálaláshoz: salátalevél,
friss menta, friss koriander

Elkészítés:


Forró vízbe beáztatom az üvegtésztát. Közben gépben felaprítom a hagymát, fokhagymát. Lereszelem a sárgarépát. Felaprítom a nyers garnélát. Egy tálban összekeverem a töltelék összes hozzávalóját. Egy mély tálba forró vizet töltök. Kiterítek egy nedves konyharuhát –ezen várakoznak majd a beáztatott rizspapírok. Elkezdem összeállítani a tekercseket: egy kerek rizspapírt 4-5 másodpercre teljesen bemártok a forró vízbe. A nedves konyharuhára helyezem és megvárom, amíg teljesen megpuhul (kb. fél perc). Teljesen áttetszőnek, könnyen hajtogathatónak kell lennie. Egy tekerccsel dolgozom, közben a konyharuhán már puhulhat a következő két-három papír. A kör alsó felére egy púpos teáskanálnyi tölteléket helyezek, két oldalát ráhajtom, majd szorosan feltekerem, hogy tömör kis tekercseket kapjak. Ne érjenek egymáshoz, mert összeragadnak. Forró olajban arany ropogósra sütöm a tekercseket. A mártogatóhoz összekeverem a hozzávalókat, kis tálkába teszem. A tekercset a következőképpen fogyasztom: Egy salátalevélbe néhány mentalevelet, esetleg koriandert teszek, majd belegöngyölöm a tekercset. Ezt a batyut mártogatom a szószba. A nyers tekercseket le lehet fagyasztani és úgy kisütni.