Cheesecake brüsszeli módra

Hozzávalók:


25 dkg keksz (itt speculoos), darálva
12,5 dkg olvasztott vaj
5 dkg kristálycukor (csak akkor kell, ha a keksz nem édes, a speculoos-hoz nem kell)
70 dkg krémsajt (Philadelphia)
15-20 dkg porcukor (ízléstől függően lehet több is, ha valaki édesebben szereti)
1 citrom reszelt héja és ½ citrom leve
1 dl tejföl
1 dl tejszín
2 egész tojás
3 tojássárgája
2 púpos tk étkezési keményítő

Elkészítés:




A sütőt előmelegítem 180C-ra.
Először elkészítem az alapot: az aprítógépben ledarált kekszmorzsát összekeverem az olvasztott vajjal és belenyomkodom egy 23 cm átmérőjű kapcsos tortaforma aljába, amit előtte kivajaztam és sütőpapírral leterítettem. Kb. 1 cm vastag sima felületet kell kapni, amit én legjobban úgy érek el, hogy egy pohár aljával és oldalával nyomkodom a masszát. Beteszem a hűtőbe, amíg készül a töltelék: A krémsajtot (aminél kulcsjelentőségű, hogy szobahőmérsékletű legyen, különben lehetetlen csomómentesre keverni) kikeverem a tejföllel, porcukorral, citromhéjjal és lével, tejszínnel és a keményítővel (elhagyható, de olyan jó állagot biztosít) és a tojásokkal. A tortaformát kívülről és alulról jól bebugyolálom több réteg alufóliába, ez azért szükséges, hogy majd a vízfürdőből a víz nehogy beszivárogjon a tortába. Behelyezem a formát egy akkora mély tepsibe, amelyben elfér. Ekkor frissen forralt vizet öntök a tepsibe, úgy, hogy kb. a tepsi feléig érjen fel. Beteszem a sütőbe és 45 percig sütöm. Ekkor még „remegni” fog egy kicsit, de nem baj, mert a hűlés alatt is sül még tovább. Kiveszem a tepsiből és teljesen lehűtöm. Kifejezetten jót tesz neki, ha egy éjszakát áll a hűtőben, úgyhogy előző este kell elkészíteni. Szép nagy sima kerek felület, úgyhogy a díszítésre komoly mozgástér van, de szerintem annyira gyönyörű, hogy én végül maradtam a minimalista változatnál.