Citrommázas áfonyás csiga

Hozzávalók:


50 dkg finomliszt,1 mk.só,
3 ek. cukor,1 tojás,
1 tojás sárgája, fél dl tej,
fél rúd vanília kikapart magja,
3 dl tejszín,
2 dkg friss élesztő
Töltelék: 0,5 kg áfonya,
10 dkg porcukor,
2 ek. kukoricakeményítő
Tetejére: 1 tojás, 8 dkg porcukor,
1 lime (vagy fél citrom)

Elkészítés:


A tejet meglangyosítjuk, teszünk bele 1 tk. cukrot és belemorzsoljuk az élesztőt. Tálba szitáljuk a lisztet, hozzáadjuk a sót, a többi cukrot és elkeverjük. Beleütjük a tojást, a tojás sárgáját, hozzáadjuk a vanília magokat és a tejszínt (tejszín helyett használhatunk 2,5 dl tejet és 8 dkg olvasztott vajat). Végül az élesztős tejet is a tetejére öntjük. Összeállítjuk a tésztát. Könnyű, kissé lágyabb, de nem ragacsos tésztát készítünk. A bedagasztott tésztát kelesztőtálba tesszük és kb. 45 perc alatt duplájára kelesztjük. Amíg a tésztánk kel a fél kg áfonyát leöblítjük és alaposan lecsepegtetjük. A megkelt tésztát kb. 30 cm x 45 cm nagyságú téglalap formára nyújtjuk. A lecsepegtetett áfonyát elkeverjük a cukorral és a keményítővel (ez utóbbi a sütés alatt megköti a gyümölcs levét). A gyümölcsöt a tésztára terítjük és kissé bele is nyomkodjuk. Ezután feltekerjük, mint a bejglit és 12 egyforma darabba vágjuk. Legegyszerűbb, ha először felezzük, majd negyedeljük, ezután a negyedeket három részre osztjuk. Vékonyan kivajazunk egy kb. 25 cm x 30 cm nagyságú sütőedényt és a csigákat sorban beletesszük. A sütőt előmelegítjük 180 fokra. Amíg melegszik, a csigák tetejét lekenjük a felvert tojással. Az edényt betoljuk a forró sütőbe és a csigákat 30 perc alatt pirosra sütjük.
Végül elkészítjük a mázat. Ehhez a porcukrot kevés lime vagy citromlével tejföl sűrűségűre keverjük, addig, amíg a cukor felolvad és a máz szép fényes lesz. Ezt csorgatjuk a csigák tetejére. Friss áfonya helyett használhatunk szedret, fekete ribizlit vagy erdei gyümölcs keverékét, de akár lekvárral is helyettesíthetjük.