Coq au vin, vörösboros kakas ( francia )

Hozzávalók:


Hozzávalók

1 db kakas
1 db sárgarépa
10 db salotta hagyma
20 dkg szalonna
1 üveg vörösbor
friss petrezselyem
15 dkg gomba
olívaolaj

bors
1 kg krumpli
20 dkg vaj
2 dl tej
kakukkfű
szerecsendió
Elkészítés
Az egész kakast, vagy csirkét feldaraboljuk: levágjuk a szárnyait, combját és a mellét is levágjuk a csontról. A szárnyakról vágjuk le a szárnytövet, míg a combokról a bütykös részt.

Közben a csirkehájat forró serpenyőben kisütjük, a végén kevés olívaolajat adunk hozzá. A feldarabolt húst, a mell kivételével, ebben a forró olajban minden oldalról lepirítjuk.
Hozzáadjuk a meghámozott salotta hagymákat, a nagyobb darabokra vágott sárgarépát. Ezt is kissé lepirítjuk. Majd felöntjük fél üveg vörösborral. Fűszerezzük friss kakukkfűvel és petrezselyemmel. Sózzuk, borsozzuk, ha szükséges. Forraljuk el az alkoholt.
Fedő alatt puhára főzzük a kakashúst.

A felkockázott burgonyát puhára főzzük, leszűrjük majd a tűzhelyre visszatéve kigőzöljük a felesleges nedvességét.
Reszeljünk bele frissen, kevés szerecsendiót és keverjük a megfőtt krumplihoz a felkockázott vajat. Krumplinyomóval törjük át alaposan.
Adjunk hozzá kevés tejet, hogy még krémesebb legyen és fakanállal keverjük az egészet habosra.

A szalonnát felcsíkozzuk és kevés olajban megpirítjuk.
Közben a gombát megmossuk és hámozás nélkül felszeleteljük. a szalonnához adjuk és lepirítjuk

Egy másik serpenyőben forró olívaolajon megsütjük a besózott melleket.

Elkészítés:


Hozzávalók

1 db kakas
1 db sárgarépa
10 db salotta hagyma
20 dkg szalonna
1 üveg vörösbor
friss petrezselyem
15 dkg gomba
olívaolaj

bors
1 kg krumpli
20 dkg vaj
2 dl tej
kakukkfű
szerecsendió
Elkészítés
Az egész kakast, vagy csirkét feldaraboljuk: levágjuk a szárnyait, combját és a mellét is levágjuk a csontról. A szárnyakról vágjuk le a szárnytövet, míg a combokról a bütykös részt.

Közben a csirkehájat forró serpenyőben kisütjük, a végén kevés olívaolajat adunk hozzá. A feldarabolt húst, a mell kivételével, ebben a forró olajban minden oldalról lepirítjuk.
Hozzáadjuk a meghámozott salotta hagymákat, a nagyobb darabokra vágott sárgarépát. Ezt is kissé lepirítjuk. Majd felöntjük fél üveg vörösborral. Fűszerezzük friss kakukkfűvel és petrezselyemmel. Sózzuk, borsozzuk, ha szükséges. Forraljuk el az alkoholt.
Fedő alatt puhára főzzük a kakashúst.

A felkockázott burgonyát puhára főzzük, leszűrjük majd a tűzhelyre visszatéve kigőzöljük a felesleges nedvességét.
Reszeljünk bele frissen, kevés szerecsendiót és keverjük a megfőtt krumplihoz a felkockázott vajat. Krumplinyomóval törjük át alaposan.
Adjunk hozzá kevés tejet, hogy még krémesebb legyen és fakanállal keverjük az egészet habosra.

A szalonnát felcsíkozzuk és kevés olajban megpirítjuk.
Közben a gombát megmossuk és hámozás nélkül felszeleteljük. a szalonnához adjuk és lepirítjuk

Egy másik serpenyőben forró olívaolajon megsütjük a besózott melleket.