Csevap

Hozzávalók:


. 60 dkg marhahús (rostélyos)
. 30 dkg sertés hús (tarja)
. 30 dkg bárány-/birkahús (oldalas, lapocka)
. 6-8 gerezd fokhagyma
. 1 ek. egész bors
. 3-4 tk. só, ½ tk szódabikarbóna
. 2 ek. olaj
. joghurt

Elkészítés:


A marhahúsról levagdosom a hártyát és inakat, csíkokra vágom és ledarálom.A sertéstarját kicsontozom, felcsíkozom, ledarálom.
A bárányhúst (oldalas) kicsontozom, lehártyázom, darabokra vágom és ledarálom.A borsot mozsárban összetöröm, a fokhagymát megpucolom és lereszelem.
Elkészítés:A darált húsokat kimérem, egy nagy keverőtálba teszem, hozzáadom a többi hozzávalót, sót, borsot, fokhagymát, szódabikarbónát, olajat és kézzel átgyúrva, alaposan elkeverem. Nem árt, ha pihentetjük egy éjszakán át a húskeveréket, hogy az ízek jobban összeérjenek. Vizes kézzel, hüvelykujj nagyságú hengereket formázok a húskeverékből. A húsrolókat, közepesnél erősebb lángon, gyakran forgatva 4-5 perc alatt serpenyőben megsütöttem. A csevap akkor jó ha átsül, de a belseje még szaftos és enyhén rózsaszín.
Tálalás, tippek:
A csevap mellé hagyományosan, vastag karikákra vágott hagymát és ajvárt szokás adni, de alternatívaként nagyon jó hozzá egy-egy tál
chilis szilvaszósz és az alma chutney is. Frissen sütött pita, török kenyér (lásd Péksütik) illik hozzá és egy kis fokhagymás, sós joghurt.