Csilis-gyömbéres marha (kínai)

Hozzávalók:


. 35-40 dkg marhahús (nyak, szegy vagy lapocka)
. egy tojás, étkezési keményítő, egy csokor újhagyma
. 1-2 chilipaprika, 3-5 gerezd fokhagyma, friss gyömbér
. negyed fej kínai kel, egy sárgarépa, egy kaliforniai paprika
. egy vajretek, só, bors, szecsuáni bors, cukor
. mogyoró olaj, szezámolaj, thai halszósz
. világos szójaszósz, édes chiliszósz

Elkészítés:


A marhahúst a rostjaira merőlegesen vékony lapocskákra vágom és keverőtálba teszem. Ráütök egy tojást és elkeverem. Két evőkanálnyi keményítőt szórok rá, majd az egészet alaposan elkeverem, hogy mindenhol bevonja a húst a tojásos-keményítős massza. Ezután félreteszem legalább fél órára, felhasználásig.
Az újhagymák fehér részét 3-4 centis darabokra vágom, a zöldjét pedig felaprítom finomra.A chilit, gyömbért és fokhagymát apróra vágom.
A kínai kelt nagyobb darabokra, a vajretket vékony lapokra, a paprikát csíkokra vágom.A répát egy zöldséghámozóval előbb vékonyan felcsíkozom, majd kisebb lapokra vágom.Egy-egy teáskanál sót és egész szecsuáni borsot mozsárban finomra török és jól elkeverem.
A wokban két-három kanál mogyoró olajat forrósítok, mikor már az olaj füstöl, beledobom a húst és folyamatosan rázogatva/keverve pirítom.
Közben hozzáadom a gyömbért, fokhagymát és chilit, megszórom egy csipet szecsuáni borsos sóval és egy csipet cukorral és meglocsolom két kanálnyi világos szójaszósszal. Összesen egy-másfél percnyi pirítást követően a húst kiveszem a wokból és egy tálba teszem, letakarom melegen tartva a felhasználásig. A wokot kitörlöm tisztára, majd visszateszem a tűzhelyre újabb adag mogyoró olajat öntve bele. Mikor az olaj forró, beledobálom a zöldségeket, keménységi sorrendben. Először a répát majd a hagymát, kínai kelt, paprikát és retket. Közben folyamatosan rázom/keverem. Közben meglocsolom a zöldségeket egy kanálnyi halszósszal, egy csipetnyit szórok rá a szecsuáni sóból is. Mikor a zöldségek puhulni kezdenek, de azért még ressek, beleborítom a félretett húst, két-három kanálnyi édes chiliszószt, elkeverem, majd az egészet felöntöm másfél deci vízzel, amiben egy púpos kanálnyi keményítőt előtte simára kevertem.
Alaposan elkeverem, majd pár pillanatig még együtt forralom, míg a szósz besűrűsödik. Félrehúzom a wokot a tűzhelyről, meglocsolom egy-két kanálnyi szezámolajjal, megszórom az apróra vágott újhagyma-zöldjével és még egyszer átkeverem. Egyszerű, párolt jázminrizst készítek hozzá.
Tálaláskor külön tálkákban teszem az asztalra a zöldséges-szószos marhahúst és a hófehér párolt jázminrizst. A húst díszíthetjük még apróra vágott újhagyma zöldjével és chilivel.