Csilis pácolt citrom

Hozzávalók:


1 teáskanál csípős
paprikakrém (pl. Tabasco),
vagy friss csili kimagozva,
finomra aprítva), 3 ek citromlé
(1 citrom), 3,5 dkg cukor,
fél ek só,
1 gerezd fokhagyma lereszelve,
1 tk őrölt pirospaprika,
fél tk őrölt római kömény,
fél tk kurkuma
3-4 citrom

Elkészítés:


Összekeverjük a csiliszószt a citromlével, hozzáadjuk a cukrot, sót, reszelt fokhagymát és a fűszereket. A citromokat hosszában félbevágjuk, vékony félholdakra szeleteljük, a magokat eltávolítjuk. A fűszeres pácba forgatjuk, alaposan, hogy mindenütt befedje. Egy éjszakát lefedve állni hagyjuk. Sterilizált üvegbe töltjük, így két hétig eláll. A jeruzsálemi piacon azt állítják, mindenbe használják, amolyan izgalmas kiegészítőként, ám tonhalas szendvicsben a legzseniálisabb. Összetett, pikáns, sós, csípős, savanyú egyszerre. Számos fogást feldob: halas ételeket (pl. egész pisztráng hasába töltve, megsüt-ve), szendvicseket, salátákat. De ugyanilyen finom darálva, fűszervajba keverve, mártogatósokba, olajbogyókrémbe, vagy akár sült csirkére kenve (pürésítve, amolyan pácként).