Csilis szilvaszósz

Hozzávalók:


. 2 kg szilva (kimagozva, feldarabolva)
. 3 fej (25 dkg) lila- vagy vöröshagyma
. 5-7 gerezd fokhagyma
. 1-1 ½ csésze barnacukor (függően a szilva édességétől)
. 1 csésze vörösborecet (vagy rizsecet)
. ¼ csésze balzsamecet
. 1 ½ ek. kínai ötfűszerkeverék
. 3 chili
. 3 ek. frissen reszelt gyömbér
. ½ tk frissen őrölt bors
. 10 g prémium minőségű étcsokoládé (81 %-os)
. 1 dl mogyoróolaj

Elkészítés:


Egy nagy lábosban felforrósítom az olajat és beleszórom az apróra darabolt hagymát és fokhagymát. Amikor hagyma üvegesedni kezd, beleborítom a feldarabolt szilvát. Pár percig kevergetem és mikor a szilva kezd összeesni, ráöntöm az eceteket, a cukrot, fűszereket, chilit és gyömbért.Közepes fokozaton, kb. fél óráig főzöm, míg gyümölcs húsa pépesre nem esik szét.Ekkor egy rúdmixerrel simára dolgozom a pépet és tovább főzöm még legalább másfél órát. A végén, az ízek kiegyensúlyzásaként, beledobok egy kocka étcsokoládét és mikor elolvadt elkeverem. Tiszta, kifőzött üvegebe töltöm, szorosan rácsava-rom a tetejét és fejtetőre állítva, takaróba tekerve félreteszem két napra.
Célszerű kisebb, két-három decis üvegbe tölteni, mert nagyjából ennyi fogy el egy étkezéshez. A szósz, az üveg felbontása után több hétig is eláll a hűtőben. Ezt a chilis szilvaszószt használhatjuk sültekhez, csirke, sertés, vagy kacsahúshoz, párolt/főtt és grillezett húsokhoz is.. Adhatjuk mellé melegen vagy hideg sültekhez szobahőmérsékleten.