Csipkebogyólekvár-Hecsedli

Hozzávalók:


1 kg csipkebogyó
50 dkg cukor
2 alma
1 citrom leve
esetleg gyömbér reszelve,
fahéj

Elkészítés:


A csipkét csak az első fagyok után lehet szedni, amikor már egy picit megpuhultak. A bogyókat tegyük egy kerámiatálba és kétszer - háromszor alaposan mossuk át. Most következik a munka neheze, mert a bogyók mindkét végéről el kell távolítanunk a szárát és a csumáját is. A megtisztított bogyókat tegyük egy megfelelő nagyságú edénybe. Engedjünk a csipkebogyóra annyi tiszta csapvizet, hogy két ujjnyira ellepje és lefedve lassú tűzön kezdjük puhára főzni. Hámozzunk meg és kockázzunk fel három közepes méretű almát és adjuk hozzá a lassan bugyogó csipkéhez. Ne felejtsük el megkeverni. Amikor puhára főttek a csipkebogyók egy botmixer segítségével pépesítsük. Húsdarálón is ledarálhatjuk. A kapott pépet még törjük át egy sűrűbb szitán. Az egyes passzírozások alatt keletkező magokat gyűjtsük egy külön edénybe és a legvégén egy pici víz hozzáadásával még egyszer jó alaposan passzírozzuk le a magokról a bogyó húsát. Az így kapott picit hígabb levet öntsük hozzá a sűrű gyümölcshúshoz. Forrón szedjük üvegekbe, zárjuk le és egy fél órára állítsuk fejre.
Egyszerűbb változatához (cca 4 db 2,5 dl-es üveghez): 1 kg csipkebogyó, 50 dkg cukor; 1 citrom leve; 4 dkg frissen reszelt gyömbér. Elkészítés: A csipkebogyót megtisztítjuk, megmossuk, kettévágjuk, magjait kiszedjük. Az üvegeket alaposan kimossuk, hagyjuk lecsepegni. Még egyszer megmossuk a csipkebogyót, lábosba tesszük és annyi vizet öntünk rá, amennyi ellepi. Általában 45 percnyi főzéssel megpuhul. A csipkebogyót a vízzel együtt egy szitán átpasszírozzuk. A masszát elkeverjük a zselírozó cukorral (ugyanannyi cukrot vegyünk, ahány dkg a gyümölcspép). Beleöntjük a citromlevet, a gyömbért. Kevergetve felforraljuk és 4 percig rotyogtatjuk. Azonnal üvegekbe töltjük, lezárjuk, kb. 5 percre fejtetőre állítjuk és hűvös helyen tároljuk.