Csirkemájsaláta körtével és zöldségekkel

Hozzávalók:


25 dkg csirkemáj,
1 kis fej hagyma,
2 gerezd fokhagyma
római saláta, jégsaláta,
egy csokor újhagyma
8-10 szál fehér spárga,
1 körte, 5 dkg gorgonzola sajt,
olívaolaj, fél maréknyi dió,
egy csilipaprika,1-1 ág friss
rozmaring és kakukkfű,
4-5 friss zsályalevél, vaj,
fél citrom,só, bors, cukor,
szárított oreganó

Elkészítés:


A spárgáknak letöröm a fás végét, meghámozom, és az újhagymákkal meg a csilivel egy kis olívaolajon pici sóval, 220 fokra melegített sütőben 8-10 percig sütöm. Közben egy serpenyőben diónyi vajat forrósítok, a körtéket ketté vágom, a magházukat kivájom. Majd a forró vajra egy nagy csipet cukrot szórok és a körtéket belehelyezem és karamellizálni kezdem. Mikor megfordítom, mellédobom a rozmaring ágakat és addig sütöm, míg kissé megpuhul. Félrehúzom a tűzhelyről, a fűszerágakat a körtére teszem, majd a tetejére morzsolom a gorgonzola sajtot is és félreteszem. Egy másik serpenyőt szárazon felforrósítok és beleszórom a diót, egy kicsit pirítom vigyázva, nehogy megégjen. Azután félreteszem, kihűlni. A sütőbe teszem a körtéket a serpenyővel és 3-4 perc alatt ráolvasztom, pirítom a sajtot. Serpenyőben vajat forrósítok, rádobom a csirkemájakat és 1-2 percig sütöm az egyik felét, majd megfordítom, megszórom a vékonyan felszeletelt fokhagymával, a zsályával és a kakukkfűvel, a felaprított sült csilivel és bőven örlök rá borsot, majd rámorzsolok egy nagy csipet oregánót. Addig sütöm, míg mindenhol megpirul kissé, a belseje már nem véres, de még rózsaszín, nem sül át teljesen. Közben egy tálba tépkedem a saláták leveleit, facsarok rá kis citromlevet, meglocsolom olívaolajjal, sózom és borsozom, majd elkeverem, hogy mindenhol bevonja a leveleket az olajos-citromos öntet.
Tálaláskor egy nagy maréknyi salátát halmozok a tányérra, ráhelyezek a sült zöldségekből is, majd a sült májból és szaftjából is szedek rá, amit még meghintek sóval. A tetejére teszem a sült, gorgonzolás körtét és végül az egészet megszórom a pirított dióval. Csirkemáj helyett készíthetjük nyúl vagy pecsenyekacsa-májból is. Ha már nincs spárga a piacon, helyettesíthetjük grillezett kápia paprikával is. Tehetünk a salátához pár szelet édes, érett paradicsomot is, jól illik hozzá.