Damaszkuszi csirke

Hozzávalók:


1 db kész grillcsirkemell, 4 db tortilla lap, 2 dl olívaolaj, fahéj
reszelt szerecsendió, őrölt koriander, 3 szem kardamom
3-4 szem szegfűszeg, 2 db babérlevél
40 dkg rizs (basmati/jázmin), 2 db vöröshagyma, tahini
5 dl natúr joghurt, 1-2 gerezd fokhagyma,1 citrom, só, bors
10 dkg mandulaforgács, 1 csokor petrezselyem

Elkészítés:




A grillcsirke húsát leszedegetjük a csontról, és falatnyi darabokra tépkedjük. A tortilla lapokat nagyobb háromszögekre vágjuk, meglocsoljuk olívaolajjal, és sütőpapírral kibélelt tepsire fektetjük, majd 190 fokra előmelegített sütőben, 10-15 perc alatt aranybarnára sütjük.
A rizst alaposan átöblítjük, majd egy lábosban olajat hevítünk és beleszórjuk a fűszereket. Kevergetjük nehogy leégjen, és megvárjuk, míg felszabadulnak az illatanyagok.
Beleszórjuk a rizst, alaposan összekeverjük a fűszeres olajjal, és felöntjük a vízzel. Felforraljuk, majd visszavesszük a hőfokot takarékra, és 15-18 perc alatt majdnem készre főzzük. Ekkor levesszük a tűzről, egy konyharuhával lefedjük az edényt, és így hagyjuk még párolódni.

Egy másik edényben olajon a felkarikázott vöröshagymát elkezdjük karamellizálni. Már az elején megsózzuk.
Serpenyőben, egy kevés forró olajon megpirítjuk a mandulaforgácsokat is.
A natúr joghurtot összekeverjük a tahinivel, és frissen őrölt borssal. Sózzuk, és belefacsarjuk a fél citrom levét, belereszeljük a fokhagymagerezdeket. Alaposan elkeverjük.

Összeállítás
A tányér aljára kerülnek a tortilla chipsek, erre a fűszeres rizs, majd a
karamellizált hagyma. Következő réteg a csirke darabkák, az egészet pedig meglocsoljuk a fokhagymás joghurttal és megszórjuk a pirított mandula forgáccsal és az aprított petrezselyemmel.