Dán vajastészta karamellizált almával

Hozzávalók:


60 ml meleg víz
125 ml tej,1 nagy tojás
350 g liszt, 7 g porélesztő
vagy 15 g friss,1 tk. só
25 g cukor, 250 g hideg vaj

Elkészítés:


A tejet, vizet és egy tojást egy bögrében elkevertem. Az élesztőt belekeverem a tojásos lébe, hogy feloldódjon. A hideg vajat apró kockákra vágtam. Tálba készítettem a lisztet, élesztőt, sót, cukrot, átmorzsoltam egy kicsit. Hozzáadtam a vajat, majd csak annyira kevertettem össze a tésztát, hogy kicsi vajdarabkák maradjanak benne. A keveréket átöntöttem egy tálba, hozzáadtam a tojásos folyadékot és összekevertem. Nem szabad agyondolgozni, csak míg nyúlós masszát kapunk, a vajdarabkáknak látszódnia kell benne. A tálat letakartam és másnapig ment a hűtőbe. Másnap felhasználás előtt egy órával kivettem a hűtőből. A töltelék: 2 ek. vajat olvasztottam, majd ezen 2-3 ek. barnacukrot karamelizáltam. Savanykás almánál kicsit több is lehet. Mikor a cukor szép barna színű lett ráöntöttem az almát, majd pár perc alatt átforgattam rajta. Az almák roppanósok maradtak. Megszórtam fahéjjal (gyömbérrel is lehet) és szobahőmérsékletűre hűtöttem. Közben az előző este már előkészített tésztát háromszor hajtogattam, majd egy hosszú kb. 3 mm-es csíkká nyújtottam. Keresztben ketté vágtam. A tészta középső harmadára halmoztam az almát, majd a két oldalát pizzavágóval bevagdostam. Váltakozva emeltem a csíkokat az almára egyet jobbról, egyet balról. Sütőpapírral bélelt tepsire ültettem, majd kb. 45 percig pihentettem. Végül tojással lekentem, mandula lapokkal megszórtam. 170-180 fokos sütőben sült kb. 20 percig.