Datolyás sütemény

Hozzávalók:


Töltelék: 20 dkg datolya,
10 dkg cukor,1/2 dl narancs leve
Tészta: vaj a tepsi kikenéséhez,
2 tojás, 20 dkg zabpehely,
1 kávéskanál sütőpor,
25 dkg liszt,
1 citrom reszelt héja,
1 késhegynyi őrölt kardamon,
1/2 kávéskanál őrölt fahéj,
1/2 kávéskanál örölt szerecsendió,
1 csipet só, 12 dkg vaj, 1 dl tej,
10 dkg cukor

Elkészítés:


Töltelék: A kimagozott, finomra vágott datolyát a cukorral, 1 dl vízzel és a narancslével együtt felforraljuk és kevergetve sűrű masszává főzzük. Félretesszük, és hűlni hagyjuk.
Tészta: A tésztához a cukrot aranybarnára karamellizáljuk, felöntjük fél deci tejjel és összeforraljuk. A vajat habosra keverjük. Hozzáadjuk a karamellizált cukrot, a sót, a szerecsendiót, a fahéjat, a kardamomot és a reszelt citromhéjat. A lisztet összekeverjük a sütőporral meg a zabpehellyel, majd összedolgozzuk az egész tojásokkal, a fűszeres vajjal és a maradék tejjel. A tészta felét vajjal kikent sütőformába tesszük. Erre rakjuk rá a datolyatölteléket, majd a tészta fennmaradt részét, és a 170 fokra előmelegített sütőben megsütjük. Ha kihűlt, 2-3 cm széles szeletekre felvágva tálaljuk.