Diós sütőtök sült, áfonyás rukkolával

Hozzávalók:


400 g hámozott és kivájt sütőtök (1 kisebb darab), 100 g dió és kesudió
50 g kenyérmorzsa, 1 vöröshagyma, 1 gerezd fokhagyma, ½ citrom leve
1 tojás fehérje, 5+4 levél zsálya, só, frissen őrölt bors, olívaolaj
1 doboz rukkola, 1 marék szárított áfonya, olívaolaj, balzsamecet, só

Elkészítés:


A sütőt előmelegítettem 200°C-ra. A hagymát kis kockákra, a fokhagymát apróra vágtam. a meghámozott sütőtököt, majd a diót és a kesudiót robotgépben felaprítottam. 5 levél zsályát megmostam és apróra vágtam. a zsemlét kettévágtam, néhány percre a sütőbe tettem, majd robotgépben felaprítottam.1 evőkanál olívaolajon 5-6 percig pirítottam a hagymát, majd hozzáadtam a dió-kesudió keveréket, a fokhagymát, a citromlevet, a kenyérmorzsát és a sütőtököt. Átöntöttem egy keverőtálba, sóztam, borsoztam, az apróra vágott zsályával ízesítettem, hozzáadtam a tojásfehérjét és jól elkevertem.
Egy nagyobb darab jó minőségű sütőpapír közepére halmoztam a keveréket és hosszúkásra formáztam. A tetejére tettem a maradék 4 zsályalevelet, szorosan beletekertem a sütőpapírba és a két végét aláhajtottam. a csomagot egy tepsire helyeztem, meglocsoltam egy kevés olívaolajjal, majd 20 percig sütöttem. Ezután kibontottam a sütőpapírból (az alján hagytam egy réteget) és további 15 percig sütöttem, míg szépen meg nem pirult.
A megmosott és lecsöpögtetett rukkolalevelekhez szárított áfonyát adtam, megsóztam, meglocsoltam olívaolajjal és balzsamecettel, majd erre az alapra helyeztem a közben elkészült sütőtöksültet.