Dolmades, görög töltött szőlőlevél

Hozzávalók:


kb 20 szőlőlevél,
30 dkg marha és
sertés darálthús vegyesen
2 csokor újhagyma
olíva olaj, só, bors
rövid szemű rizs(1 csésze)
1 csokor kapor
1 csokor menta
4 paradicsom
pár szem mazsola
Avgolemeno szósz:
2 tojás, 2 teáskanál liszt
1 citrom leve

Elkészítés:


Vágd le a szőlőlevelek szárát, majd blansírozd a leveleket néhány másodpercig forró vízben, vagy az üveges szőlőlevelet öblítsd le. Olíva olajon pirítsd meg a felaprított hagymát, amikor üveges, tedd bele a fűszernövényeket és a felaprított (hámozott) paradicsomot (vagy paradi-csompürét). Hagyd hűlni kicsit (10 perc), majd add hozzá a húst, sózd, borsozd, melegítsd össze! A rizst futtasd meg egy kis olajon és párold meg. Keverd a húshoz. Töltsd meg a szőlőleveleket: fényes oldal lefelé, szár rész feléd - tedd bele a tölteléket, kezdd el feltekerni, majd hajtsd be az oldalát és tekerd fel teljesen. Legyen tartása, de ne legyen túl feszes, mert a rizs még dagadni fog benne! Egy edény aljára tegyél szőlőlevele-ket, majd sorban helyezd el rajtuk a tekercseket minél szorosabban. Tölts hozzá vizet, hogy ellepje, sózd és csavard rá egy fél citrom levét, majd főzd 50 percig. Készítsd el a citromszószt az alábbiak szerint: verd habosra a tojásokat, add hozzá a citromot és a lisztet, forrósítsd fel sűrű kevergetés mellett, de ne forrald fel! Öntsd hozzá apránként a szőlőn lévő levet, kevergesd közben! Amikor szép egyenletes szószt alkot, öntsd vissza a szőlőre, vagy tálaláskor önts rájuk belőle.