Dorozsmai molnárponty

Hozzávalók:


4 nagy pontyszelet (800 g) , 100 g füstölt szalonna
1 nagy fej hagyma , 3-3 zöldpaprika és paradicsom
200 g sampinyon gomba, 1 kk. pirospaprika
2 dl tejföl, 250 g csuszatészta, olaj a sütéshez
4-5 ek. zsemlemorzsa, 1-2 szál petrezselyem

Elkészítés:


A halszeleteket megmossuk, lecsepegtetjük, fél órára besózzuk. A szalonnát apróra felkockázzuk. A hagymát meghámozzuk, finomra vágjuk. A zöldségeket megmossuk, a paprikát kicsumázzuk és felkarikázzuk, a paradicsomot meghámozzuk és gerezdekre vágjuk, a gombát vékonyan felszeleteljük.
A szalonnát zsírjára pirítjuk, megfonnyasztjuk benne a hagymát, majd lehúzzuk a tűzről, meghintjük a pirospaprikával, hozzáadjuk a paradicsomot, a zöldpaprikát és a gombát, ízlés szerint sózzuk, borsozzuk. Visszatesszük a tűzre, fedő alatt félpuhára főzzük (10-12 perc), végül elkeverjük a tejföllel. Közben enyhén sós vízben kifőzzük a tésztát, leszűrjük, lazán összekeverjük a tejfölös-lecsós ragu felével, csinos tűzálló tálba/tepsibe terítjük és elsimítjuk rajta a maradék lecsót. A sütőt előmelegítjük 200 °C-ra.
A halszeleteket zsemlemorzsába forgatjuk. Az olajat felforrósítjuk és
mindkét oldalukon pirosra sütjük benne a halszeleteket. A tészta tetejére rendezzük, majd a sütőben jól átforrósítjuk (15-20 perc). Paradicsom- és paprikakarikákkal, petrezselyemmel díszítjük, forrón tálaljuk. Külön tálkában további tejfölt kínálhatunk hozzá.
Változatok:– A paradicsomot-paprikát elhagyjuk, 500 g gombából készítjük a tejfölös paprikást, a kifőzött tésztát pedig 2 gerezd áttört, 1 ek. vajban/margarinban vagy olajban megfonnyasztott fokhagymával keverjük össze.
– Még finomabb, ha erdei gombából készítjük (pl. vargánya-, őzlábgomba, tinóru).