Empanadas

Hozzávalók:


Tészta: 30 dkg finomliszt, 30 dkg vaj, 1/2 kávéskanál só
1 tojássárgája, 1 dl víz, 1 evőkanál ecet, 1 ek zsír
Csirkés töltelék: 20 dkg csirkemell, 1 kaliforniai paprika
1 vöröshagyma, 1/2 szál póréhagyma, 1 ek paradicsompüré
1 csokor petrezselyem zöldje, bazsalikom, só, őrölt bors
Marhahúsostöltelék: 20 dkg marhahús, 1 főtt tojás, 3-4 szem olíva-bogyó, 1 kaliforniai paprika, 1 vöröshagyma, 1/2 szál póréhagyma
1/2 evőkanál kristálycukor, 1 gerezd fokhagyma, oregánó
szerecsendió, 1 késhegynyi pirospaprika, 1 csipet őrölt kömény
1 evőkanál zsír, só, őrölt bors
Sajtos töltelék: 1/2 csokor petrezselyem zöldje, 10 dkg trappista sajt
5 dkg füstölt sajt, 5 dkg ementáli sajt, 1 paradicsom
kevés finomliszt, só, őrölt bors, 1/2 csokor bazsalikom
- olaj a sütéshez

Elkészítés:


Az empanadast, a hússal töltött tésztabatyut Dél-Amerika valamennyi országában nemzeti eledelként tartják számon. Mind a tészta elkészítésének, mind pedig a belevaló töltelékeknek számtalan variációja ismert. A tészta hozzávalóit összegyúrjuk, majd fél napig hideg helyen pihentetjük. A tésztát kb. 2 mm vastagra kinyújtjuk, s egy nagyobb átmérőjű pogácsaszaggatóval karikákat szúrunk ki belőle. A korongok egyik felére 1 evőkanálnyi tölteléket helyezünk, majd
ráhajtjuk a másik felét. A széleket gondosan összenyomkodjuk, hogy a sütésnél ne folyjon ki a töltelék. A tésztabatyukat bő, forró olajban kisütjük. (Tepsibe sorakoztatva, forró sütőben is süthetjük, ekkor tojássárgájával kenjük meg a batyuk tetejét.)
A csirkés töltelékhez a húst kis kockákra vágjuk. Az ugyancsak kockákra vágott zöldségeket kevés zsíron megdinszteljük, hozzáadjuk a paradicsompürét meg a csirkehúst, és rövid ideig pirítjuk. Sóval, borssal, frissen vágott bazsalikommal és petrezselyem zöldjével ízesítjük, majd kevés vízzel puhára pároljuk.
A marhahúsos töltelékhez a húst kétszer ledaráljuk. A finomra vágott hagymát a zsíron megfuttatjuk, azután hozzáadjuk a kis kockákra vágott tojásfehérjét, az olívabogyót, a paprikát meg a póréhagymát. 2-3 percig pirítjuk, sóval, őrölt borssal, kevés cukorral, zúzott fokhagy-mával, oregánóval, reszelt szerecsendióval, egy késhegynyi piros-paprikával és egy csipetnyi köménnyel fűszerezzük. Aláöntünk egy kevés vizet, és 20-25 perc alatt puhára pároljuk, zsírjára sütjük.
A sajtos töltelékhez a sajtokat lereszeljük, és alaposan összegyúrjuk a
leforrázott és lehéjazott paradicsommal, a liszttel, sóval, borssal meg a
frissen aprított petrezselyem zöldjével és bazsalikommal.