Erdeigombával töltött csirke zöldsalátával

Hozzávalók:


2 db nagyobb egész csirkecomb,
5 dkg füstölt szalonna,
25 g. szárított erdei gomba
(vargánya, rókagomba vegyesen),
1 fej hagyma, 2 szál újhagyma,
1 hegyes csípős zöldpaprika,
2 gerezd fokhagyma, 3-4 ág friss
kakukkfű, 1 kis ág friss rozmaring,
2-3 friss zsályalevél, 1 tojás,
3-4 dkg parmezán,
4-5 ek. zsemlemorzsa,
vaj, 1,5 dl. száraz fehérbor,
só, bors

Elkészítés:


Először a tölteléket készítjük el. Beáztatom a szárított gombát. Közben a csirkecombokat kicsontozom úgy, hogy megtölthető legyen. Egy serpenyőben a kis kockára vágott füstölt szalonnát üvegesre pirítom, majd hozzáadom az apró vágott hagymát, a felaprított gombát, elkeverem, közben sózom és borsozom, majd beleteszem a felaprított hegyes zöldpaprikát is, és az egészet a zsírjára pirítom. Felöntöm a fehérborral, majd elforralom a nagy részét. Közben hozzáadom a felaprított zöldfűszereket, a zsályát, rozmaringot, kakukkfüvet, ráreszelem a fokhagymát. Felöntöm a gomba áztatóvizével, beleszórom a felaprított újhagymát is, majd közepes fokozaton párolom az egészet 20-25 percig míg besűrűsödik, majd hagyom langyosra kihűlni. A kihűlt raguhoz keverek egy nagy maréknyi frissen reszelt parmezánt, beleütök egy tojást és annyi zsemlemorzsát szórok hozzá, amennyit felvesz (4-5 ek), hogy elkeverve egy sűrű, kenhető masszát kapjak. Ezt a masszát kettéosztom, majd egy kanállal a combokba tömködöm és utána a tetejét, „száját” két hústűvel megtűzöm, hogy sütés közben ne folyjon ki a töltelék. A megtöltött combokat egy kivajazott tepsibe teszem, a húst is megkenem bőven vajjal, sózom, borsozom, majd a 200 fokra előmelegített sütőbe teszem 45 percre, míg ropogósra nem sül. Közben elkészítek egy könnyű zöldsalátát retekből, jégsalátából és zöldpaprikából, vinaigrette öntettel. Tálaláskor a töltött combokat felszeletelem, vagy csak ferdén keresztben kettévágom, mellé szedek a salátából, amit ropogós sült hagymával, vagy parmezánforgáccsal ízesítek/díszítek. A töltött csirkecombokat a saláta mellett, tálalhatjuk vajas krumplipürével vagy hasábburgonyával, rizzsel. A töltelékbe zsemlemorzsa helyett tehetünk egy-két tejbe áztatott majd kinyomkodott zsemlét.