Erdélyi padlizsános lángos

Hozzávalók:


- olaj a sütéshez
- őrölt bors
- 2 paradicsom
- 1 gerezd fokhagyma
- 1 vöröshagyma
- 3 evőkanál étolaj
- só
- 1 padlizsán
- 1 tojássárgája
- 40 dkg finomliszt
- 2 burgonya
- 3 dkg élesztő
- 1 kiskanál cukor
- 1,5 dl tej
- 1 nagy csokor petrezselyem

Elkészítés:


Fél deci langyos tejben elkeverjük a cukrot és az élesztőt, majd langyos helyen fölfuttatjuk. A burgonyát héjában megfőzzük, még melegen meghámozzuk, áttörjük. Összedolgozzuk a liszttel, a tojássárgájával, az élesztővel és annyi langyos tejjel, hogy közepes keménységű tésztát kapjunk. Cipót formálunk belőle, azután
langyos helyen, lisztezett tálban, a tetejét is belisztezve a duplájára
kelesztjük. Míg a tészta kel, elkészítjük a tölteléket: a padlizsánt héjastól kis kockákra vágjuk és megsózzuk. A felforrósított olajon üvegesre pirítjuk az apróra vágott vöröshagymát, hozzáadjuk az áttört fokhagymát és a sós létől lecsöpögtetett padlizsánkockákat. Fedő alatt, a saját levében puhára pároljuk. Ha kész, belekeverjük a lehéjazott, cikkekre vágott paradicsomot, a nagy csokor felaprított petrezselymet, megborsozzuk, és együtt pirítjuk néhány percig. A lángostésztát lisztezett deszkán kinyújtjuk és tenyérnyi darabokat szaggatunk belőle. Minden lángos közepére teszünk a padlizsános töltelékből, a tésztát félbehajtjuk, majd a széleit jól összenyomjuk, s kissé lelapítjuk. Bő, forró olajban mindkét oldalát pirosra sütjük, papirtörlőn lecsepegtetjük.