Fagyasztott csoki mousse

Hozzávalók:


35 dkg étcsokoládé (nem túl keserű, kb 60-70%-os)
11 dkg vaj kis kockákra vágva
4 tojássárgája
10 dkg cukor
csipet tengeri só
3 ½ dl tejszín
12 gyömbéres keksz, mézeskalács, vagy hasonló fűszeres keksz

Elkészítés:


1. A csokoládét olvaszd meg a vajjal vízgőz fölött, alaposan keverd el, majd tedd félre kb. 15 percre.

2. Ezalatt egy kenyérformát bélelj ki műanyagfóliával úgy, hogy minden oldalán túllógjon.

3. A kekszet törd össze nagyobb morzsákra. A tojásokat, a sót, és 3 ek kivételével az összes cukrot kb 2 perc alatt verd habosra robotgép segítségével, amíg világos és habos nem lesz.

4. Óvatosan forgasd össze a vajas csokival, és tedd félre amíg felvered a tejszínt.

5. Szintén robotgéppel kezdd el verni a tejszínt, majd amikor már látod,hogy sűrűsödik, add hozzá a maradék 3 ek cukrot.

6. Akkor jó, ha már könnyű, de még nem kemény habbá verődött.

7. Ekkor óvatosan forgasd bele a csokis keverékbe a kekszdarabokkal együtt. Simítsd a kibélelt formába, majd legalább 6 órára tedd a mélyhűtőbe.

8. Tálalás előtt nem kell előre kivenni, mert a tejszín és a tojás miatt úgysem fagy keményre., vagyis inkább félfagyott, de egyébként szinte teljesen kiolvadt állapotában is isteni.

9. Ha le szeretnéd önteni csokival, akkor ha már kivetted a mélyhűtőből, forrald fel a tejszínt, majd a tűzről levéve öntsd rá a FELÉT a feldarabolt csokoládéra, és keverd, míg el nem olvad.

10. Öntened kell, tehát ha túl sűrű, adhatsz hozzá még tejszínt.

11. Borítsd ki a formából a fagyidat, szedd le róla a fóliát, és rács fölött öntsd le a csokival.

12. Így szeleteld, de pár percre a mélyhűtőbe is visszateheted, sőt, az előre felszeletelt darabokat is leöntheted csokival, és egyesével tálalhatod őket.