Fahéjas-tejszínes birsleves

Hozzávalók:


- 1 citrom, kristálycukor
- szegfűszeg, fahéj
- 3 dl tejszín, 3 dl tej
- 4-5 birsalma, pici só
- 1 ek liszt, vagy étkezési keményítő

Elkészítés:


A birsalmákat feldaraboljuk, eltávolítjuk a magházukat, azután kockákra vágjuk, s föltesszük főni annyi vízben, amennyi ellepi. A citrom héjával és levével, csipetnyi sóval, fahéjjal, szegfűszeggel és ízlésünk szerinti cukorral fűszerezve addig főzzük, amíg a birsalma félig megpuhul. Ekkor a gyümölcs felét kivesszük és félretesszük – ez lesz a levesbetét –, a többit pedig szinte péppé főzzük. Hozzáadjuk a tejszínt és botmixerrel az egészet összetörjük. A levest ezután leszűrjük, hogy megszabaduljunk a birs héjától és rostjaitól, majd visszatesszük a tűzhelyre. Az elfőtt folyadékot a liszttel elkevert tejjel és tejszínnel pótoljuk, a levest még egyszer kiforraljuk, végül citromlével és cukorral utánízesítjük. A félretett birskockákkal tálaljuk.