Fehérboros kékkagyló fűszervajas bagettel

Hozzávalók:


A fűszeres vajhoz:
3 gerezd fokhagyma
25 dkg vaj
1 nagy csokor friss petrezselyem
A kagylóhoz:
1 kg tisztított friss kékkagyló
1 ek extra szűz olívaolaj
1 gerezd fokhagyma
5 dkg vaj
1 db sonkahagyma
2 dl fehérbor

Elkészítés:


1. A fokhagymát megpucoljuk, a petrezselyemmel és a vajjal az aprítógépbe tesszük és pürésítjük. Ezután fóliába tekerjük, rudat formálunk belőle, majd betesszük a hűtőbe pihenni.

2. Ha a vaj megdermedt, felkarikázzuk, a bagetteket 2-3 centinként bevágjuk, közé tesszük a fűszervajat és sütőben 200 fokon 10 percig sütjük, amíg a fűszervaj megolvad.

3. A kagylóhoz egy lábasban olívaolajon és a vajon megdinszteljük a kockákra vágott sonkahagymát és a fokhagymát. Ezután hozzáadjuk a friss kakukkfüvet, a babérlevelet és a petrezselymet. Felöntjük fehérborral és addig főzzük, míg az alkohol elpárolog és besűrűsödik. Közvetlenül tálalás előtt tegyük csak bele kagylót, mert 3 perc főzés elég neki. Friss petrezselyemmel tálaljuk. Jó étvágyat!