Fekete, savanyú kenyér

Hozzávalók:


A savanyú kovászhoz:
250g rozsliszt
4 dl víz
egy nagyobb csipet só
2 evőkanál méz
2 evőkanál joghurt
Magos rozskenyér
Az első napra:
500g savanyú kovász
250g rozsmag
50g lenmag
150g búzaliszt
5dl kézmeleg víz
1 evőkanál só
1.5 evőkanál méz
A második napra:

Elkészítés:


A dánok híresek arról, hogy mennyire szeretik a rugbrød-t. Ez a különleges, barna rozsból készült kenyér minden szupermarketben és pékségben megtalálható, szerte Dániában. Attól igazán egyedülálló ez a kenyér, hogy nagyon alacsony a kalóriatartalma, nem tartalmaz olajat és cukrot, viszont teljes kiőrlésű gabonában és rostokban rendkívül gazdag. A dánok többsége úgy gondolja, hogy ez a kenyér kitűnő alternatívája a fehér változatnak.

Időt és elszántságot igényel, de ha egyszer rákapsz, újra és újra is meg fogod sütni.

Keverd össze a hozzávalókat egy tálban, amíg iszapszerű anyagot nem kapsz. Fóliával takard be a tálat, de fúrj rá néhány lyukat, hogy tudjon lélegezni. 2 napra hagyd magára. A harmadik napon szórj rá még egy kis rozslisztet, és adj hozzá egy kis vizet, és pihentesd még 2-3 napra, amíg a buborékok meg nem jelennek. És már kész is van. A kovász a hűtőben akár 2 hétig is eláll. Hogy életben tartsuk néha adjunk hozzá egy kis rizs vagy búzalisztet.

Az első napon keverd össze az összetevőket, és hagyd pihenni a következő napig nedves ruhával letakarva.

A második napon fogd az első napi tésztát, keverd hozzá a második napi összetevőket, és dagaszd 10 percig. Tegyél 500 g savanyú tésztát (öregtészta) egy műanyag dobozba a következő sütéshez, és tedd be a hűtőbe.

Olajjal kend ki a két nagy sütőformát, és öntsd bele a sűrű iszap állagú tésztát. Hagyd kelni 4-6 órán keresztül, majd süsd 170 fokon 1 óra 45 percen keresztül. Vedd ki a kenyereket a formából, és süsd még 15 percig. Szeletelés előtt hagyd teljesen kihűlni