Fényezett sonka

Hozzávalók:


- étolaj
- egész bors
- só
- 4 szegfűszeg
- 3 babérlevél
- 1 vöröshagyma
- 6 gerezd fokhagyma
- 1 dl narancs kifacsart leve
- 4 evőkanál méz
- 6 dl húsleves
- 4 dl fehérbor
- 1 kg füstölt sonka

Elkészítés:


A bort és a húslevest feltesszük főni a fűszerekkel, 3 gerezd zúzott
fokhagymával és az egész fej hagymával. Mikor felforrt, beletesszük a sonkát, és gyöngyöző forrás mellett másfél órát főzzük. Mikor kész, áttesszük egy kiolajozott tepsibe, aláöntünk egy kevés főzőlevet és mellé dobjuk a fokhagymagerezdeket. Előmelegített sütőben, 160 fokon sütjük. Negyedóránként meglocsoljuk a levével, ha elfőtt, pótoljuk. A mézet egy kis lábosban felmelegítjük és összeforraljuk a narancslével. Mikor a sonkának kezd szép színe lenni, a mézes keverékkel kezdjük kenegetni, 3-4 percenként. Addig kenegetjük, amíg szép fényes lesz a bőre. Burgonyakrokettel és sült gyümölcsökkel tálaljuk.