Finomfőzelék

Hozzávalók:


30 dkg friss vagy mirelit zöldborsó, 2 szál sárgarépa, 1 kisebb fej karalábé, 1-2 evőkanál cukor, 3 púpozott evőkanál finomliszt, 2 dl tej,
2 evőkanál olaj, 2 dkg vaj, egy csokor nagyon apróra vágott petrezselyemzöld, só.

Elkészítés:


Megtisztítjuk a répát, karalábét és apró kockára vágjuk. A borsóval együtt annyi vízben, amennyi ellepi a cukorral és sóval puhára főzzük. (Ha friss, zsenge borsóból készíted, ne vízben főzd! Önts a fazékba egy nagyon pici olajat, arra tedd a borsót és a zöldségeket, fedd le az edényt, és lassú tűzön, kis lángon párold meg a saját levében. Utána öntsd föl vízzel.) Amikor megpuhultak, beleszórjuk az apróra vágott petrezselyemzöldet és 2 dl tejet adunk hozzá. A vajból pici olajból vajas rántást készítünk és késhegynyi paprikát teszünk bele. A zöldségek-hez öntjük és a főzeléket gyakran kevergetve újra felforraljuk, majd az újbóli forrás után mérsékelt tűzön még öt percig főzzük.