Flódni

Hozzávalók:


Tészta:1/2 pohár fehérbor,
10 dkg kristálycukor, 4 tojás,
30 dkg vaj, 50 dkg finomliszt,
1 tojássárgája, 2 tk szilvalekvár
Diótöltelék: 20 dkg darált dió,
1 dl tej, 3 ek zsemlemorzsa,
20 dkg porcukor, reszelt citromhéj,
2-3 evőkanál fehérbor,1 kk. citromlé
Máktöltelék:1/2 citrom reszelt héja,
1 dl tej, 1 kk citromlé, mazsola,
20 dkg porcukor,
20 dkg darált mák
Almatöltelék: 4-5 közepes alma,
2 ek méz, fahéj, szegfűszeg,
szilvalekvár

Elkészítés:


Gyúródeszkára szitálom a lisztet, a közepébe mélyedést vájok, beleütöm a tojásokat, majd a margarinnal, a cukorral, a borral és a 2 teáskanál szilvalekvárral rétestészta keménységűre dolgozom. A tésztát öt részre osztom, majd negyedórát hagyom pihenni. Ha letelt a negye óra, a pihentetett tésztákat egyesével lisztezett deszkán vékonyra nyújtom. Az első lapot egy kb. 30 x 30-as tepsibe helyezem, vékonyan megkenem szilvalekvárral. Kinyújtom, ráhelyezem a második lapot, erre teszem egyenletesen a diótölteléket. Jön a harmadik lap, amire a máktöltelék kerül, a negyedikre az alma, a tetejére pedig a fedőlap. A tetejét egy tojás felvert sárgájával megkenem, hogy fényes és piros legyen, s lassú tűznél, előmelegített sütőben 180 fokon sütöm kb. 40 percen keresztül.
Diótöltelék: A hozzávalókat alaposan, csomómentesre kikeverem.
Máktöltelék: A hozzávalókat alaposan, csomómentesre kikeverem.
Az almát lereszelem, mézzel és a fűszerekkel ízesitem.