Focaccia (olasz kenyérféle)

Hozzávalók:


· Két csésze langyos víz (1 csésze: 2.4 dl.)
· fél deci olívaolaj
· 2 tk. só
· 2 tk. cukor
· 6 csésze kenyérliszt (BL80)
· egy zacskó (7g) szárított élesztő.

Elkészítés:


A lisztet egy keverőtálba szórom és a közepére készített mélyedésbe
beleszórom az élesztőt, és a cukrot. Beleöntöm a langyos vizet és nagyjábol összekeverem. Hozzáadom a sót és az olajat, majd alaposan összedolgozom. Mikor összeállt a tészta, egy belisztezett gyúródeszkán jó alaposan átgyúrom (10-15 perc min.), majd tálba téve. Letakarva, egy órára félreteszem, valami langyos helyre, hogy a kétszeresére megkeljen.
Rozmaringos-fokhagymás: a megkelt tésztát átgyúrom, kézzel kinyújtom kb. két centi vastagra és tepsibe vagy pizzasütő-lapra teszem. Két-három szál friss rozmaringot, 2 gerezd fokhagymát,
egy nagy csipet durva sót beteszem a mozsaramba és alaposan összezúzom. Felöntöm bő fél deci olívaolajjal, összekeverem és az egész masszát a markomba veszem és ráfacsarom a fűszeres olajat a tészta tetejére. Nem baj, ha rozmaring és fokhagyma darabok is potyognak a tésztára. Az ujjaimmal megnyomkodom a tetejét, hogy kis gödröcskék keletkezzenek, amibe az olaj megül. Megszórom durva tengeri sóval, 40 percre félreteszem kelni langyos helyre, majd
az előmelegített forró (220 fok) sütőben 20-25 perc alatt megsütöm. rácsra téve langyosra hűtöm, majd egy konyharuhába tekerve félreteszem a felhasználásig. A focaccia jó grill ételekhez, salátákhoz, szendvicsnek és még sok mindenhez…