Foszlós kalács

Hozzávalók:


50 dkg finomliszt
1 csipet só
50 g cukor
1 tojás
1 tojássárgája
2 dl habtejszin
1 dl zsíros tej
2 dkg friss élesztő
1 tojás a kenéshez

Elkészítés:


A szoba hőmérsékletű hozzávalókat robotgépbe tesszük és alaposan kidagasztjuk, amíg fényes és ruganyos tésztát kapunk - kb. 15 perc. Kézzel is dagaszthatjuk, ilyenkor az élesztőt kissé felfuttatjuk a meleg tejjel.

Letakarjuk és szobahőmérsékleten 30 percig kelesztjük.

Ezután enyhén lisztezett gyúródeszkára borítjuk és annyi egyforma darabba vágjuk, ahányas fonással fonni szeretnénk.

A darabokat egyesével kis gombóccá formázzuk, majd letakarva további 15 percig pihentetjük.

Végül a gombócokat kissé kilapítjuk, feltekerjük és hurkákatsodrunk belőle. Megfonjuk a kalácsot és megkenjük egy kissé felvert tojással. Ismét letakarjuk és hagyjuk duplájára kelni (kb. 40 perc).

A kelesztés után a kalácsot 170 fokra előmelegített sütőben 40 percig sütjük, amíg szép arany színe lesz. A sütőből kivéve pedig hagyjuk teljesen kihűlni, mielőtt felszeletenénk.