Fougasse (francia lepénykenyér)

Hozzávalók:


450 g liszt, 1 tk. só, 3 dl víz, 3 ek. fokhagymás olívaolaj, 1 ek. szárazélesztő
Tetejére: olívaolaj, nagyszemű só, friss, apróra vágott rozmaring

Elkészítés:


Készülhet simán vagy olajbogyóval, zöldfűszerekkel, de aszalt paradicsommal, füstölt, szárított sonkadarabokkal is. Most szárazélesztőt használtam. A tésztának lágynak, enyhén nedvesnek, de rugalmasnak is kell lennie. Egy kiolajozott, téglalap alakú fedeles dobozba tettem, hagytam kb. 45-50 percig pihenni. Levettem a tetejét és a tészta egyik felét óvatosan magam felé húzva visszahajtottam a közepéig, majd a másik felét is. Középen kettéhajtottam. Elfordítottam 45 fokkal és megint magam felé húzva most hármas hajtás következett, azaz a tészta felém eső harmadát a középsőre hajtottam, majd a másik oldalon is ugyanígy. Sokkal bonyolultabban hangzik, mint amilyen. Ismét hagytam pihenni kb. 45 percet. Innen más a két tészta további felhasználása. Az elsőt ezután betettem a hűtőbe egy éjszakára.
A másikat lisztezett sütőpapírra borítottam óvatosan, hogy a levegő buborékok benne maradjanak. Tetszőleges formára, háromszögre, oválisra, téglalapra lehet vigyázva kihúzni, majd kb. 30 percet hagyni így kelni. Ezalatt a sütőt 230 fokra elő kell melegíteni. Közvetlenül sütés előtt éles késsel a tésztát több helyen bevágtam, kicsit széthúzkodtam, hogy ne tudjon összesülni.Lekentem olívaolajjal, megszórtam nagy szemű sóval és apróra vágott rozmaringgal. Betettem a sütőbe, az oldalára bőven permeteztem vizet, az aljára is majd 25-30 perc alatt ropogósra sütöttem.
A másik tésztát reggel kb. másfél órával a felhasználás előtt kivettem a hűtőből. Hagytam egy órát pihenni, hogy átvegye a szobahőt. Ezután borítottam nagyon óvatosan lisztezett sütőpapírra. Továbbiakban ugyanúgy jártam el, mint az előző tésztánál.