Fügelekvár

Hozzávalók:


Egyszerű fügelekvárhoz:
5 kg érett füge
1,5 kg cukor
Rumos fügelekvárhoz:
1 kg érett füge
0,5 kg cukor
fél kávéskanál citromsav
1 tasak dzsemfix 2:1 (ennek köszönhetően percekre rövidül a lekvárfőzés ideje, és dunsztolás vagy tartósítószer sem szükséges a tartósításhoz)
0,5 dl rum
Fűszeres fügelekvárhoz:
2 kg füge
1,5 kg cukor
0,5 l víz
1 citrom leve
2 db vaníliarúd
2 db fahéjrúd
2 teáskanál gyömbér

Elkészítés:


Egyszerű fügelekvár
Mossuk meg alaposan a puha fügéket, vágjuk le a szárukat, majd daraboljuk fel őket kisebb darabokra!
Tegyük a fügedarabokat a lekvárfőzésre használt edénybe, szórjuk rá a cukrot, majd takarjuk le az edényt, és hagyjuk állni egy éjszakát.
Másnap főzzük 3-4 órán keresztül a lecukrozott fügepépet! Ha túl sok lenne a leve, akkor merjünk le belőle, ha pedig túl darabos lenne, akkor turmix segítségével pépesítsük.
Tegyük vissza a tűzhelyre, és még egy-két forrás erejéig forraljuk a pépet!
Kanalazzuk az elkészült fügelekvárt tisztára mosott befőttesüvegekbe! A megtöltött üvegekre alaposan csavarjuk rá a tetejüket, és fordítsuk őket 5-10 percre fejtetőre, hogy kiszoruljon belőlük a levegő, majd száraz dunsztban, tehát párnák, takarók között hagyjuk őket fokozatosan kihűlni!
Rumos fügelekvár
Keverjük össze a megmosott, feldarabolt fügéket a cukorral, a citromsavval és a dzsemtartósítóval!
Forraljuk fel folyamatos kevergetéssel a fügepépet, majd főzzük még 3-4 percig!
Vegyük le a tűzhelyről, és az elkészült fügelekvárba öntsünk rumot!
Adagoljuk tiszta üvegekbe a fügelekvárt, amelynek tetejére ízlés szerint önthetünk még egy-két korty rumot!
Fűszeres fügelekvár
Adjuk egy citrom kifacsart levéhez a vizet, a vaníliarudat, a fahéjrudat, a gyömbért és a cukrot!
Főzzük folyamatos kevergetés mellett addig, amíg a cukor elolvad, majd tegyük bele a feldarabolt fügéket!
Forraljuk fel a keveréket, majd alacsony hőfokon főzzük még egy órát!
Vegyük ki a besűrűsödött pépből a vanília-, illetve a fahéjrudakat, majd kanalazzuk az elkészült fügelekvárt tisztára mosott befőttesüvegekbe! A megtöltött üvegekre alaposan csavarjuk rá a tetejüket, és fordítsuk őket 5-10 percre fejtetőre, majd száraz dunsztban hagyjuk őket fokozatosan kihűlni!
Tippek
A fügelekvár kitűnő például hideg sült húsok mellé.