Füstölt harcsa salátával, pirítóssal

Hozzávalók:


- koriandermag
- rozmaring
- fahéj
- 1 dl whisky
- 2 maréknyi cseresznyefa forgács
- mustár
- 2 dl tejföl
- 10 tojás
- 50 dkg lila hagyma
- 1 csomag halfűszerkeverék
- 10 dkg kristálycukor
- 10 dkg só
- 1 kg afrikaiharcsa-filé

Elkészítés:


Halfüstölés grillben, vagy lábasban. Kell hozzá egy szép darab hal, mely elég zsíros, vagyis a legjobb az angolna, a busa, a harcsa, de
finom a csuka, a ponty vagy a kisebb-nagyobb keszeg is. A halfilét elő kell készíteni fél-egy nappal korábban. Ha szálkás a halunk, irdaljuk, de a bőre maradjon egyben, mert ez tartja össze a füstölt halat! A cukrot, a sót és a boltban kapható halfűszer-keveréket elegyítetjük, majd a hal húsába nyomkodjuk. Úgy, ahogy a sonkát, szalonnát szokás besózni.
Másnap alapparazsat csinálunk egy kisebb grillben,vagy rossz lábasban, arra tesszük alufóliába csomagolva a faforgácsot, melybe 20 szem szegfűszeget, egy 10 centis rozmaringágat, egy teáskanál koriandermagot szórtam és megöntöztem a whiskyvel.
A fólia tetején réseket vágtam, ott jött ki az átizzó forgács füstje. A
grillrácsra kerültek beolajozott bőrükkel lefelé a szárazra törölt haldarabok. A grilltetőt lezárjuk, ill. rátesszük a fedőt. 20-25 perc alatt megfüstölődött és a melegben át is főtt a hal húsa. Ez tehát a melegen füstölés eljárása. A halat alapanyagként és önmagában is fogyaszthatjuk. A pirítóst megkenjük petrezselymes vajjal, rákerül a halhús és kevés citromlé. A másik étel egy egyszerű halsaláta: lesózott, majd lemosott lila hagymát, kockázott főtt tojást elkeverünk tejföllel, kicsi cukorral, egy evőkanál mustárral.