Füstölt libamell

Hozzávalók:


1/3 csésze rizs
1/3 csésze feketetea-fű
3 ek. barnacukor
1-2 szárított chili
2-3 szem borókabogyó
egy ág friss rozmaring
egy libamell (kb. 35 dkg.)

Elkészítés:


Előző nap a libamellet lehártyázom, megformázom, a bőrét rombusz alakban beirdalom, - vigyázva, hogy csak a bőrbe vágjak bele és a húsba ne – majd fél maréknyi sóval, kevés durvára tört borssal és borókabogyóval alaposan bedörzsölöm és egy éjszakára a hűtőbe teszem egy tálban. Füstölés előtt a sót lemosom, majd papír törlővel leitatom a nedvességet róla és hagyom szobahőmérsékletre melegedni. Egy kimustrált acél wokot (aminek van fedője) kibélelek két réteg nagyméretű grill-alufóliával, hogy kissé túllógjon a peremén, majd beleszórom a rizst, a teafüvet meg a barnacukrot, dobok rá még egy-két szárított chilit, egy ág rozmaringot is és elkeverem. A wokot a tűzhelyre teszem a legerősebb fokozaton, megvárom míg füstölni nem kezd, akkor beleteszem a pároló betétet (használhatnak valamilyen rácsot, vagy a wokba való bambuszkosarat is), ráhelyezem a kacsamelleket bőrével lefelé, lefedem a wokot, a szintén alufóliával kibélelt fedőjével, azután a kilógó alufóliákat összenyomogatom szorosan, hogy a füst ne jöjjön ki. Lejjebb kapcsolom alatta a tűzhelyet alacsonyabb fokozatra és így füstölöm 15 percig, majd lehúzom a tűzhelyről és hagyom még 8-10 percig füstölődni mielőtt kibontom. A libamellet egy papírtörlővel szárazra törlöm, egy serpenyőt felhevítek és kevés olajon, vagy vajon a füstölt mell bőrös felét másfél-két percig pirítom, míg a bőre ropogósra nem sül, majd megfordítva a másik oldalára is kérget pirítok pár pillanat alatt. Ha ennél jobban át szeretnénk sütni, akkor 120 fokos sütőbe tegyük még 10-15 percre. Sózom, borsozom, két-három percig pihentetem majd ferdén, vékonyan felszeletelem. A füstölt libamell elképesztően finom így elkészítve. A húsa rozé, puha és omlós, telve füstös aromákkal.