Fűszeres alma chutney

Hozzávalók:


(kb 4x2 dl-es üveghez)

3 kg alma - minél több fajta
44 dkg cukor (méz/nádcukor)
2-3 ek őrölt fahéj
1/2 ek szegfűszeg összetörve
1 csipet reszelt szerecsendió
1 csipet só

Elkészítés:


Megpucoltam és kimagoztam az almákat, ezek után lereszeltem, de ha homogénebb eredményt szeretnénk, akkor nyugodtan lehet
robotgépben pürésíteni. Egy nagy kerámiatálba tettem az alma-masszát, hozzáadtam a cukrot, a sót és a fűszereket. 2 rétegben lefedtem alufóliával. A sütő legmagasabb fokozatán sütöttem 1 órát, ezután a legalacsonyabb fokozaton 3 óráig pároltam, majd átkevertem és az alufólia nélkül a legnagyobb fokozaton még kb. 20 percet rotyogott. Érdemes óránként ránézni, hogy minden rendben megy-e és
elkapni azt a pillanatot, amikor már több, mint a felére redukálódott a
mennyiség és megáll benne a kanál.
Ezek után kiforrázott üvegekbe töltöttem az alma-esszenciát, rácsavar-tam a tetőket, 15 percig vízfürdőben tartottam őket, majd nyugodt helyen fejreállítva még pihentek néhány órát.