Fűszeres, padlizsános marharagu (Khoresh Bademjan)

Hozzávalók:


Fűszeres, padlizsános perzsa marharagu
Hozzávalók ( 6 adag)
1/2 dl +1/2 dl olívaolaj
1 hagyma, finomra aprítva
4 gerezd fokhagyma, finomra aprítva
2 teáskanál őrölt kurkuma
1 teáskanál őrölt fahéj
½ kg marhahús, felkockázva
4 nagy paradicsom, meghámozva, kimagozva
400ml doboz natúr paradicsomszósz
15 dkg sárgaborsó, egy éjszakára beáztatva
só, bors
2 nagy padlizsán
1 citrom leve
1 csokor kapor, finomra aprítva
1 csokor koriander, finomra aprítva

Elkészítés:


Egy nagy, lehetőség szerint vastagfalú lábasban ½ dl olívaolajon üvegesre dinszteljük a finomra aprított hagymát. Hozzáadjuk a fokhagymát, majd a fűszereket: a kurkumát és a fahéjat, átforgatjuk, néhány percig pirítjuk. Beletesszük a felkockázott marhahúst, összekeverjük, hogy a hagymás, fűszeres alap egyenletesen bevonja. Hozzáadjuk a friss paradicsomot és a natúr paradicsomszószt (amikor már nincs paradicsomszezon, akkor hámozott paradicsomkonzervet használunk helyette). Beletesszük a sárgaborsót, amelyet előző nap beáztattunk. (Ha nincs erre időnk, akkor a sárgaborsót lobogó, forró vízben 15 percig főzzük, majd leszűrjük, így adjuk a paradicsomszószhoz). A ragut sózzuk, borsozzuk, hozzáadunk kb. 5dl vizet, majd fedő alatt, alacson hőmérsékleten, kb. 1-1,5 óráig főzzük, vagy amíg a hús teljesen omlósra puhul. Miközben fő a hús, megsütjük a padlizsánt: a sütőt előmelegítjük 200C fokra. A padlizsánokat (héjastul) nagyobb kockákra szeleteljük, összeforgatjuk ½ dl olívaolajjal, sózzuk, borsozzuk, majd egy sütőpapírral leterített tepsire öntjük. Kb. 25 percig sütjük, amíg a külső felülete kissé megpirul, belseje pedig teljesen puha lesz. Ha puha a marhahús, hozzáadjuk a sült padlizsánt, óvatosan összekeverjük, hogy ne törjön össze, ha szükséges, még kevés vizet öntünk hozzá, végül néhány percig főzzük. Levesszük a tűzről, és egy citrom levét, finomra aprított kaprot és koriandert keverünk bele.