Fűszeres sertéshúsos tésztabatyuk, mártogatóssal

Hozzávalók:


30 db 9 cm átmérőjű
wontonlap, 1 nagy fej
kelkáposzta,1,5 ek só,
20 dkg darált sertéshús,
3 szál újhagyma, egy kis
darab gyömbér,
1 gerezd fokhagyma,
1 ek szójaszósz
Szójaszószos mártogató:
2 ek szójaszósz,
2 tk szezámolaj,1 tk cukor,
kevés reszelt gyömbér,
néhány csepp citrom
Majonézes mártogató:
2 tk majonéz, 2 tk tejföl,
2 tk chiliszósz

Elkészítés:


A vékonyra gyalult kelkáposztát egy üvegedénybe helyezzük és jól megsózzuk, átforgatjuk. A tetejére nehezéket teszünk (pl. kistányért) és 15 percre félretesszük. A szobahőmérsékletű darált sertéshúst beízesítjük a vékonyra aprított újhagymával, a frissen reszelt gyömbérrel, a reszelt fokhagymával és a szójaszósszal. Ekkorra már összeesett a kelkáposzta, amit jó alaposan átnyomkodunk, majd egy szűrőben vízzel alaposan lemossuk róla a sót és hozzáöntjük a sertéshúshoz. Összekeverjük, és kész a töltelék. Ezt beletöltjük a wonton tésztalapokba (1 kávéskanál jut 1 lapra), de ügyeljük arra, hogy a tészta szélét vizes ujjal átnedvesítsük, mert így fog összetapadni a tészta, ha megtöltöttük. Ezekből tarajos batyukat képezünk és az aljukat ropogósra kisütjük egy forró olajos serpenyőben. Ha az aljuk kérget kapott, akkor aláöntünk 1 dl vizet, lefedjük fedővel és 2-3 percig pároljuk a batyukat.