Germknödel (gőzgombóc) mákkal

Hozzávalók:


2,5 dkg élesztő
50 dkg liszt
3 dkg cukor
3 dl tej
1 tojás
10 dkg vaj
csipetnyi só
reszelt citromhéj
20 dkg sűrű szilvalekvár

a tetejére:
10 dkg darált, cukros mák
5 dkg vaj
vaníliasodó

Elkészítés:


Az élesztőt langyos tejben cukorral felfuttatjuk. Hozzákeverjük a lisztet, a csipetnyi sót, a tojást, a citromhéjat és alaposan összegyúrjuk. Letakarva a kétszeresére kelesztjük. Lisztezett deszkán 5 cm vastagra nyújtjuk, és 5x5 cm-es kockákra vágjuk. A tésztadarabok tetejét megnedvesítjük, nagy kanálnyi szilvalekvárt halmozunk rá és a tésztát összegömbölygetjük. Figyeljünk, hogy jól záródjanak, különben főzés közben kifolyhat a lekvár!
A gombócokat 15 percig kelesztjük. Egy nagy lábasban vizet forralunk, szűrőt helyezünk bele. A gombócokat a szűrőre helyezzük, az edényt lefedjük. 10 percen át gőzöljük, majd megfordítjuk őket és újabb 10 percig hagyjuk a gőzben dagadni. A kiemelt gombócokat egy vastag tűvel megszúrjuk, hogy a felesleges gőz eltávozhasson. Olvasztott vajjal megöntözve, cukros mákkal megszórva, melegen tálaljuk. Vaníliasodóval az igazi. ( l. Szószok)