Gnocchi

Hozzávalók:


· 60 dkg burgonya (héjábanfőtt, pucolva, összetörve)
· kb. 20 dkg liszt
· 1 tojás
· 5 dkg parmezán vagy garana padano frissen reszelve
· só

Elkészítés:


A héjában puhára főzött krumplit megpucolom, egy nagyobb keve-rőtálba teszem és egy villával, vagy krumplinyomóval, áttöröm.
Hozzáadom a lereszelt parmezánt, a felvert tojást, sózom és összekeverem.Apránként, annyi lisztet adok hozzá, amennyit felvesz. Kézzel összegyúrom és mikor kezd elválni a táltól, de még egy kicsit ragadós, egy belisztezett deszkára borítom. Átgyúrom, majd nyolc részre osztom.A tésztából, kb két centi átmérőjű hurkát sodrok, egy késsel két ujjnyi szeletekre vágom és kis golyókat formálok belőlük. Egy villával, amit előtte lisztbe mártok, lelapítom. Belisztezett tálcára teszem őket és egy kicsit félreteszem szikkadni, hogy egy kis kéreg száradjon rá, főzés előtt.Lobogva forró vízben addig főzzük, míg a gnocchik fel nem jönnek a víz tetejére.
A parmezánt kihagyhatjuk belőle, vagy éppen helyettesíthető mással, például bazsalikommal (pesto), spenóttal, gesztenyemasszával, vagy sütőtökkel. Így kaphatunk különleges ízesítésű gnocchikat.
Ha nem használjuk fel azonnal, le is fagyaszthatjuk.