Grillezett haloumi sajt salátával

Hozzávalók:


25 dkg haloumi sajt
2-3 db nagyobb sütnivaló burgonya vagy szezonjában újkrumpli (kb. 30 dkg)
2-4 szál újhagyma
4-5 gerezd fokhagyma
egy csomag friss hónapos retek levelestől
1 ág rozmaring
1 db hegyes csípős zöldpaprika
1 db citrom
olívaolaj
só, bors, szárított oregano

Elkészítés:


A krumplikat megmosom, majd hosszanti irányban hasábok-ra, „csónakokra” vágom, egy sütőlapra vagy tepsibe szórom, megsózom és borsozom, morzsolok rá egy nagy csipet oregánót, mellédobom a fokhagymagerezdeket és az egészet meglocsolom
olívaolajjal. Összeforgatom, hogy mindenhol bevonja az olaj, ráfacsarom egy fél citrom levét és a 200-210 fokra előmelegített sütőbe teszem 35-40 percre, vagy amíg aranybarnára nem sül. A vége előtt tíz perccel, a krumplira tépkedem a friss rozmaringot, mellé teszem a hosszában félbevágott és olajjal megkent paprikákat és hagymákat is,
hogy ezekkel egyszerre süljenek készre. Közben a retket alaposan megmosom, levágom a leveleit és egy salátás tálba tépkedem, majd hozzáadom a hajszálvékonyra felszeletelt retket is. Egy teflon, vagy öntöttvas grillserpenyőt szárazon felforrósítok, közben a haloumi sajtot vékony, félcentis szeletekre vágom és a serpenyőben mindkét oldalát aranybarnára grillezem. A salátát meglocsolom frissen facsart citromlé és olívaolaj 1:3 arányú keverékéből készült öntettel, sózom és borso-zom, majd összekeverem, hogy mindenhol bevonja az öntet.
Tálaláskor a tányérra halmozok a salátából, mellé szedek a burgo-nyából, sült paprikából és hagymából is, a tetejére teszem a grillezett sajtot és mellé teszek pár sült fokhagymát.
Ha a retek levelei nem elég zsengék és frissek, használjunk helyette
rukkolát, vagy galambbegy salátát.Pirítóst is készíthetünk mellé.