Grissini

Hozzávalók:


· Két csésze langyos víz (1 csésze: 2.4 dl.)
· fél deci olívaolaj
· 2 tk. só
· 2 tk. cukor
· 6 csésze kenyérliszt (BL80)
· egy zacskó (7g) szárított élesztő.

Elkészítés:


A lisztet egy keverőtálba szórom és a közepére készített mélyedésbe
beleszórom az élesztőt és a cukrot. Beleöntöm a langyos vizet és nagyjából összekeverem. Hozzáadom a sót és az olajat, majd alaposan összedolgozom. Mikor összeállt a tészta, egy belisztezett gyúródeszkán jó alaposan átgyúrom (10-15 perc min.), majd tálba téve. Letakarva, egy órára félreteszem, valami langyos helyre, hogy a kétszeresére megkeljen.
A grissinit nevezik még kenyérpálcikának is.
A kelesztett tésztát átgyúrjuk, kisebb gombócnyi darabokra
osztjuk és kb. húsz centi hosszú és két centi átmérőjű hengerekké alakítjuk, mintha gyurmáznánk. Sütőpapírral bélelt sütőlapra tesszük, (szórhatunk rá szezámmagot, mákszemeket, reszelt sajtot) hagyjuk kelni fél órát meleg helyen és forró sütőben (200-220 fok) 10 perc alatt megsütjük. Vigyázat, nem szabad túlsütni, mert kemény lesz! Egész világosra süssük. A grissinit ehetjük különféle mártogatóssal, sajtkrémmel, salátával vagy vékony sonkaszeleteket tekerve rá.