Gyömbéres csokoládés körtetorta (francia )

Hozzávalók:


6-8 adag
12 dkg vaj
12 dkg porcukor

2,5 dkg holland kakaópor
2,5 dkg darált mandula
20 dkg liszt
1 tojás
0,5 dl jeges víz
25 dkg keserű csokoládé
3 dl tejszín
2 tojás
gyömbér
3 körte
1 citrom
cukor
kardamom
1 vaníliarúd
1 tortazselé
Elkészítés
Először összeállítjuk a tésztát: a liszthez adjuk a porcukrot, darált mandulát, sót, kakaóport, legvégül hozzáreszeljük a jéghideg vajat. Összemorzsoljuk, majd hozzáadjuk az egész tojást és a jeges vizet is. Összegyúrjuk, és legalább 3-4 órára a hűtőbe tesszük, pihentetjük (fóliában). Lisztezett deszkán kinyújtjuk és kivajazott piteformába tesszük (túllóghat a formán a tészta, ha megsült, levághatjuk róla). 180 fokos sütőben 20 percig sütjük, majd teljesen lehűtjük.
Elkészítjük a krémet is. A tejszínt feltesszük melegedni, megsózzuk. A forró tejszínt a feldarabolt csokoládéra öntjük. A kissé felvert tojásokat is a masszához öntjük, elkeverjük. A csokoládé krémet a kihűlt tésztára halmozzuk. 150 fokon további 20 percig sütjük.
A körtéket meghámozzuk, félbevágjuk, kimagozzuk. A sziruphoz egy serpenyőben vizet melegítünk, melyben elkeverjük a cukrot. Belefacsarjuk a fél citrom levét. Gyömbért reszelünk bele. Egy csipet kardamommal és a vaníliával fűszerezzük. A szirupot felforraljuk. A körtéket vágott felükkel lefelé főzzük a szirupban, 5-6 percig. A körtéket felszeletelve helyezzük a megsült és kihűtött tortára.
A tortazselét egy lábasba öntjük. Először csomómentesre keverjük kevés vízzel, miközben lassan melegíteni kezdjük. Lassan hozzáadjuk a maradék körte szirupot. Akkor jó, ha eléggé besűrűsödött. Ecsettel a tortára kenjük.

Elkészítés:


6-8 adag
12 dkg vaj
12 dkg porcukor

2,5 dkg holland kakaópor
2,5 dkg darált mandula
20 dkg liszt
1 tojás
0,5 dl jeges víz
25 dkg keserű csokoládé
3 dl tejszín
2 tojás
gyömbér
3 körte
1 citrom
cukor
kardamom
1 vaníliarúd
1 tortazselé
Elkészítés
Először összeállítjuk a tésztát: a liszthez adjuk a porcukrot, darált mandulát, sót, kakaóport, legvégül hozzáreszeljük a jéghideg vajat. Összemorzsoljuk, majd hozzáadjuk az egész tojást és a jeges vizet is. Összegyúrjuk, és legalább 3-4 órára a hűtőbe tesszük, pihentetjük (fóliában). Lisztezett deszkán kinyújtjuk és kivajazott piteformába tesszük (túllóghat a formán a tészta, ha megsült, levághatjuk róla). 180 fokos sütőben 20 percig sütjük, majd teljesen lehűtjük.
Elkészítjük a krémet is. A tejszínt feltesszük melegedni, megsózzuk. A forró tejszínt a feldarabolt csokoládéra öntjük. A kissé felvert tojásokat is a masszához öntjük, elkeverjük. A csokoládé krémet a kihűlt tésztára halmozzuk. 150 fokon további 20 percig sütjük.
A körtéket meghámozzuk, félbevágjuk, kimagozzuk. A sziruphoz egy serpenyőben vizet melegítünk, melyben elkeverjük a cukrot. Belefacsarjuk a fél citrom levét. Gyömbért reszelünk bele. Egy csipet kardamommal és a vaníliával fűszerezzük. A szirupot felforraljuk. A körtéket vágott felükkel lefelé főzzük a szirupban, 5-6 percig. A körtéket felszeletelve helyezzük a megsült és kihűtött tortára.
A tortazselét egy lábasba öntjük. Először csomómentesre keverjük kevés vízzel, miközben lassan melegíteni kezdjük. Lassan hozzáadjuk a maradék körte szirupot. Akkor jó, ha eléggé besűrűsödött. Ecsettel a tortára kenjük.